default-image

«Παράνομο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ» αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Αθλητισμός
«Παράνομο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ» αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δικαστήριο  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  θέτει όρια στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, με το σκεπτικό ότι "αντιβαίνει προς το Κοινοτικό δίκαιο", κάτι που αλλάζει το χάρτη των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.  

"Το μονοπώλιο των τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ συνεπάγεται περιορισμούς ασυμβίβαστους προς την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών", αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ το Δικαστήριο καλεί τις αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν τις αιτήσεις ιδιωτικών εταιριών που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης άδειας.

Σημειώνεται, ότι οι στοιχηματικές εταιρείες Stanleybet, William Hill και Sportingbet, οι οποίες έχουν έδρα στη Μεγάλη Βρετανία, είχαν προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης, ζητώντας να τους χορηγηθεί άδεια οργάνωσης αθλητικών στοιχημάτων στην Ελλάδα.

Η απόφαση κάνει το γύρο του κόσμου. Το bloomberg αναφέρει: "Το μονοπώλιο στον τζόγο της Ελλάδας από τον ΟΠΑΠ κρίθηκε παράνομο από το υψηλότερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας τις μετοχές της εταιρίας μέχρι και 21% κάτω... Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει το μονοπώλιο, υποβάλλοντάς την σε αυστηρότερους ελέγχους, έτσι ώστε να διαβεβαιώσει την προστασία του καταναλωτή. Από τη στιγμή που αποτυγχάνει να το κάνει, η χώρα θα πρέπει να το ανοίξει σε ανταγωνισμό από άλλες χώρες της ΕΕ".

Το Dow Jones γράφει: "Η ΟΠΑΠ ΑΕ, η ελληνική εταιρεία μονοπωλίου στην οποία η κυβέρνηση κατέχει ένα μικρό ποσοστό, είναι παράνομη, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ελληνικό μονοπώλιο έχει προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους στους ρυθμιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News