Αθλητισμός

Σάντος: Καλύτερη ομάδα στον κόσμο η Μπαρτσελόνα

Mεταξύ των εκλεκτών καλεσμένων του πρώτου διεθνούς συνεδρίου διοίκησης επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Football About) ήταν ο Φερνάντο Σάντος  και μίλησε στην ενότητα για τα τμήματα υποδομής, αναλύοντας τη σπουδαιότητα, τη λειτουργία και τις προδιαγραφές που έχουν στην Ελλάδα.

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο αμυντικά και επιθετικά .

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Φερνάντο Σάντος

Για τη σημασία των ακαδημιών:"Οι ακαδημίες είναι η βάση του ποδοσφαίρου. Χωρίς ακαδημίες δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα. Πλέον οι συνθήκες δουλειάς είναι πολύ καλύτερες. Την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Ελλάδα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι και δεν υπήρχε η αίσθηση πως πρέπει να είναι σωστές οι συνθήκες σε μια ακαδημία. Δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τις ακαδημίες".

Για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην Ελλάδα: "Είμαι χαρούμενος που έχει γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο κομμάτι που είναι η ποιοτική δουλειά. Το να έχεις ένα καλό γήπεδο δεν φτάνει. Πρέπει να μπει ποιότητα στις ακαδημίες. Αυτό είναι θέμα όσων δουλεύουν στις ακαδημίες. Συνηθίζω να λέω μεταξύ σοβαρού αστείου, πως αν είχα δύο προπονητές τον καλύτερο θα τον έβαζα στις ακαδημίες. Πόσο μάλλον στη σημερινή Ελλάδα που δεν είμαστε αγοραστές αλλά παραγωγοί. Σήμερα δεν μπορούμε να δώσουμε μεγάλα ποσά για αγορά ποδοσφαιριστών".

Για τα ταλέντα: "Δεν πρέπει να συγχέουμε τους όρους ταλέντο και ποδόσφαιρο. Το ταλέντο το έχει κάποιος ως πρώτη βάση για να παίξει ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο για ποδόσφαιρο αλλά για να το αξιοποιήσουμε πρέπει να το εκπαιδεύσουμε. Όπως και στα Πανεπιστήμια που βγαίνουν γιατροί και μηχανικοί, έτσι και στις ακαδημίες πρέπει να βγαίνουν ποδοσφαιριστές".

Για το ιδανικό μοντέλο υποδομών: "Το καλύτερο μοντέλο λειτουργίας ακαδημιών είναι αυτό που φέρνει αποτέλεσμα. Κάθε σύλλογος πρέπει να ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν κοινές βάσεις για όλους. Η κοινή οργάνωση είναι η ίδια. Όμως η φωτοτυπία δεν είναι ποτέ καλύτερη από το πρωτότυπο. Η ποιότητα εξαρτάται από την προσπάθεια. Χωρίς καλούς προπονητές δεν μπορούν να δημιουργηθούν καλοί ποδοσφαιριστές. Στην αρχή πρέπει να μάθεις, να απολαύσεις και μετά να μάθεις τακτική. Στην Ελλάδα μιλάμε για τεχνική μόνο. Υπάρχει και η τακτική, η φυσική κατάσταση. Είναι θέμα πακέτου και να όχι μιας παραμέτρου. Μιλάμε για ποδόσφαιρο, όχι για μπάλα στο δρόμο. Το λάθος είναι ότι πριν τα 12 χρόνια αρχίζουμε να τους μαθαίνουμε την τακτική. Πρέπει τα παιδιά να απολαύσουν και πρέπει μετά τα 15 να μάθουν τακτική. Έχουμε χάσει πολλούς παίκτες, πολλά ταλέντα επειδή δεν μαθαίνουν πραγματικό ποδόσφαιρο. Εάν δεν σκεφτούμε πάνω σε αυτά τα πράγματα, δεν θα βελτιωθούμε. Αν βάζεις μόνο γκολ δεν κάνεις τίποτα. Γιατί θα δέχεσαι και γκολ. Η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη αμυντική ομάδα στον κόσμο και είναι η καλύτερη επιθετικά γιατί ξέρει πώς να παίξει με την μπάλα. Είναι θέμα σχεδιασμού, θέμα στιλ. Ελπίζω μετά από τέσσερα χρόνια να λένε ότι ο Σάντος είναι τέλειος άνθρωπος και είχε δίκιο".

Για τη σύγκριση προπονήσεων σε τμήματα υποδομής και ανδρικές ομάδες: "Η προπόνηση σε ανδρική ομάδα δεν έχει καμία σχέση από την προπόνηση σε ακαδημία. Οι προπονητές πρέπει να είναι έτοιμοι για να δώσουν διαφορετικά σετ προπόνησης. Στην αρχή πρέπει να αναπτύξουν ταλέντο και στη συνέχεια υπάρχουν τρία στάδια. Υπάρχει η μάθηση του ποδοσφαίρου, όχι της τακτικής. Ξέρουμε πολλές φορές να παίζουμε μπάλα, αλλά όχι ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να μάθουν οι παίκτες των ακαδημιών ότι είναι ομαδικό και όχι ατομικό. Έπειτα είναι η προπόνηση. Για αυτό χρειάζονται εξειδικευμένοι προπονητές. Αλλιώς είναι ΛΟΤΤΟ, ΚΙΝΟ και βασίζεται στην τύχη. Πρέπει να βασιζόμαστε σε πράγματα που γνωρίζουμε εμείς. Και είναι θέμα ποιότητας προπονητή".

Για τη σημασία της ανάπτυξης των ακαδημιών: "Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην οργάνωση των ακαδημιών και η δημιουργία σημαντικών ποδοσφαιριστών που θα μας αντιπροσωπεύουν εντός και εκτός συνόρων. Εάν κάνουμε κάτι τέτοιο βοηθάμε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα".

Για το πλάνο ανάπτυξης που είχε προτείνει στην ΕΠΟ: "Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν για ένα στόχο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο Κ17 και Κ20. Για μένα υπάρχει μεγάλη ηλικιακή διαφορά. Είναι αδύνατον να παίξουν παιδιά 17 ετών με παιδιά 13-14 ετών. Δεν μπορούν να παίζουν μαζί αυτά τα παιδιά. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το χάσμα. Πρέπει να βάλουμε πρωταθλήματα από 15 ετών. Στη συνέχεια πρέπει να βάλουμε μέσα και τις Περιφέρειες. Έχουν σημαντικό ρόλο οι Ενώσεις. Θέλουμε να υπάρχει μια καλή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις συνθήκες. Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν αυτά τα πρωταθλήματα. Πρέπει να υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός. Δηλαδή το να παίζει ένας ποδοσφαιριστής 16 ετών με έναν 20, δεν είναι σοβαρό. Είναι λάθος".

Σχόλια