Αθλητισμός

Δραματικές οι μειώσεις στις αθλητικές επιχορηγήσεις

Ακόμα μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες το 2013.

Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενημερώθηκε ότι οι ισοπεδωτικές περικοπές θα εφαρμοστούν όπως ακριβώς είχε προαποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, οδηγώντας με αδιαλλαξία τον ελληνικό αθλητισμό σε διάλυση.

Ο Θανάσης Βασιλειάδης ενημερώθηκε από επίσημα χείλη ότι το ποσό που θα δοθεί μέσα στο 2013 από τη Γ.Γ.Α. στις Ομοσπονδίες θα είναι συνολικά μόλις 13,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται να διανεμηθεί το πενιχρό αυτό ποσό.

Σε σύγκριση με τους (ήδη, αισθητά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012, οι φετινοί προϋπολογισμοί θα περικοπούν κατά 60% για τις κορυφαίες Ομοσπονδίες, που καλλιεργούν τα αθλήματα «Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας», μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ε.Γ.Ο.

Εφιαλτικά θα είναι τα πράγματα και για τις μικρότερες σε αξιολόγηση Ομοσπονδίες, που αναμένεται να υποστούν μειώσεις της τάξης του 80% συγκριτικά με πέρσι.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου οδηγεί σε πλήρη απαξίωση τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως ακριβώς είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τον Νοέμβριο, όταν ο επικεφαλής της Ε.Γ.Ο. είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» σε ισάριθμες περιπτώσεις.

Ωστόσο, ούτε οι έγκαιρες, αποκαλυπτικές και εμπεριστατωμένες αναλύσεις του προβλήματος από τον κ. Βασιλειάδη, ούτε η κραυγή αγωνίας εκ μέρους σύσσωμης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αργότερα, συγκίνησαν τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ώστε να βρεθεί τρόπος για εξοικονόμηση δαπανών χωρίς να διαλυθεί ο ελληνικός αθλητισμός.

«Πολύ σύντομα, μετά την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου κύκλου επαφών του κ. Βασιλειάδη, η Ε.Γ.Ο. θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης και τις αποφάσεις που προτίθεται να λάβει, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την επιβίωση της ελληνικής γυμναστικής, χωρίς πλέον να ανεχθεί καμία ολιγωρία και καμία αδικία. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» σημειώνεται σχετικά σε δελτίο Τύπου της ΕΓΟ.

Σχόλια