Αθλητισμός

Χάνει και το ολυμπιακό μετάλλιο ο Άρμστρονγκ

Άλλο ένα μετάλλιο φεύγει από τη συλλογή του Λανς Άρμστρονγκ καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να του αφαιρέσει το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και ήταν το μοναδικό που είχε κατακτήσει σε Ολυμπιακούς.

Με επιστολή της προς τον Άρμστρονγκ η ΔΟΕ του ζητά να επιστρέψει το μετάλλιο, αφού πρώτα ενημερώθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας (UCI) πως ο αθλητής δεν άσκησε έφεση στην απόφαση της UCI να τον αποκλείσει. Πλέον μένει η ανακοίνωση της απόφασης.

Η ΔΟΕ αντέδρασε με καθυστέρηση και πάλι και ενώ τον περασμένο μήνα αφαιρέθηκαν από τον Άρμστρονγκ οι μεγαλύτερες διακρίσεις στην καριέρα του (από το 1998) και φυσικά οι επτά κίτρινες φανέλες του νικητή στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας.

Το χάλκινο μετάλλιο δεν θα το παραλάβει ο τέταρτος στην ατομική χρονομέτρηση το 2000, ο Ισπανός Αμπραχάμ Ολάνο Μανθάνο, αφού τις νίκες και τα πλασαρίσματα του Άρμστρονγκ δεν θα "κληρονομήσει" ο επόμενος ποδηλάτης.

Ήδη ένας πρώην συναθλητής του Άρμστρονγκ, ο Τάιλερ Χάμιλτον έχει χάσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ατομική χρονομέτρηση το 2004 εξαιτίας της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ενώ η ΔΟΕ ερευνά και την περίπτωση του επίσης Αμερικανού Λέβι Λεπχάιμερ, χάλκινου Ολυμπιονίκη το 2008, ο οποίος κατέθεσε εναντίον του Άρμστρονγκ.

Σχόλια