Αθλητισμός

Τσόχλας: "Με βοήθησαν δουλειά και Κουφός"

Για την αγωνιστική του ανάσταση, την πορεία του ΑΓΟΡ, το μούσι και γενικά ό,τι αφορά τον ίδιο και τη ρεθυμνιώτικη ομάδα μίλησε ο Απόλλων Τσόχλας σε ερωτήσεις που του έγιναν μέσα από το σάιτ του ΕΣΑΚΕ.

Αναλυτικά, τα όσα τόνισε ο γκαρντ του Ρεθύμνου:

1.Σε τι οφείλεται το γεγονός ότι είναι τόσο… ξεψάρωτος από την περσινή κιόλας πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη κατηγορία;

Θεωρώ ότι το ''ψάρωμα'' έχει να κάνει με το πόσο άνετα νιώθει κάποιος στο περιβάλλον που λειτουργεί. Εγώ ήμουν ήδη 2 χρόνια στην ομάδα πριν ανέβουμε στην Α1, οπότε είχα την εμπιστοσύνη όλων (προπονητών, συμπαικτών, κόσμου) πράγμα που μου έδωσε ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ήξερα και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας κι αυτό με βοήθησε πολύ.

2.Από τα πόσα μέτρα έχει πετύχει το πιο μακρινό του τρίποντο;

Περίπου από το τρίποντο των αντιπάλων.

3.Με 277 τρίποντα είστε μακράν η ομάδα με τις περισσότερες προσπάθειες πίσω απ' τα 6,75 μέτρα. Αν πριν από ένα τζάμπολ έρθει ο coach και σας πει «Σήμερα δε θα σουτάρουμε ούτε ένα τρίποντο», πόσοι θα... ξεχαστούν και θα συνεχίσουν τα τρίποντα;

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι  να μας πει κάτι τέτοιο, αλλά αν το πει ελπίζω ότι δεν θα ξεχαστεί κανείς, ποιός τον ακούει μετά...Ο coach στηρίζει μία ολόκληρη φιλοσοφία παιχνιδιού γύρω από το τρίποντο με πολλές όμως ''αρχές'' και τακτική πάνω στις τις οποίες δουλεύουμε καθημερινά. Ίσως κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν νομίζοντας ότι παίζουμε άναρχα αλλά δεν είναι έτσι.

4.Μπορεί το Ρέθυμνο ακόμα και σε αυτή την απίστευτα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, να δημιουργήσει μια καλή ομάδα (όχι για την Α1, αλλά) για το γιούροκαπ;

Είναι αντικειμενικά δύσκολο λόγω οικονομικών και άλλων συνθηκών, όπως το γήπεδο, αλλά στο Ρέθυμνο υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και ιδέες που μπορούν να καταφέρουν πάρα πολλά αρκεί να το τολμήσουν με σύνεση και οργανωτικότητα. Γενικά τα βήματα καλό είναι να γίνονται ένα, ένα, να σταθεροποιείται μια ομάδα στην Α1 και σιγά, σιγά να κοιτάζει αν αντέχει για το κάτι παραπάνω. Έχουμε δει ομάδες να κάνουν εξαιρετικές πορείες στην Ευρώπη και ύστερα να καταρρέουν από τα χρέη.

5.Ποια είναι η μαντινάδα που μπορεί να εκφράζει την ομάδα Ρέθυμνο;

Θα πω μια μαντινάδα με την οποία μας υποδέχτηκε ο μικρός Σοφοκλής, μαθητής της 1ης Γυμνασίου, όταν επισκεφτήκαμε το γυμνάσιο Πανόρμου λίγο έξω απ' το Ρέθυμνο. Πιστεύω πως είναι ένα δείγμα της αντιμετώπισης που έχουμε απ' όλη την πόλη και θέλω να την αφιερώσουμε με την σειρά μας σε όσους στηρίζουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της ομάδας και στον κόσμο που γεμίζει κάθε εβδομάδα το γήπεδο:

«Τιμή μας είναι σήμερα, που βρίσκεστε κοντά μας, και σας ευχαριστούμε, μέσα απ' την καρδιά μας»

6.Ποια ομάδα-ομάδες θεωρείς έκπληξη την παρουσία τους σχεδόν στο 1/3 της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος;

Σίγουρα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του Περιστερίου, που πολλοί την είχαν ξεγραμμένη λόγω χαμηλού budget, αλλά παρουσιάζονται διαβασμένοι και δείχνουν χαρακτήρα και ψυχή κερδίζοντας πολλά ματς στον πόντο με πρωταγωνιστές μάλιστα Έλληνες παίκτες.

Ο Απόλλων Πάτρας ως νεοφώτιστη ομάδα έχει αξιοπρόσεκτη πορεία αν και μόνο έκπληξη δεν θεωρείται για όποιον παρακολουθεί την πορεία της ομάδας τα τελευταία 3-4 χρόνια με τον συγκεκριμένο προπονητή, κορμό παικτών και το γενικότερο μοντέλο λειτουργείας.

7.Το μούσι, που αφήνεις, τι αντιπροσωπεύει;  Γιατί το αφήνεις;

Το αφήνω για την επανάσταση...

8.Πού οφείλεται η δική σου αγωνιστική άνοδος;

Πιστεύω πως είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ η περσινή δουλειά στις προπονήσεις, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, καθώς και ο ανταγωνισμός σε αυτές. Ακόμα σημαντικότερο είναι όταν ο προπονητής σε πιστεύει, σου κάνει ξεκάθαρο τι θέλει από εσένα και ξέρει να το παίρνει. Εγώ με τον coach Κουφό έχουμε μία ξεχωριστή επικοινωνία, πράγμα πολύ σημαντικό ειδικά για την θέση που αγωνίζομαι, έχω ένα συγκεκριμένο ρόλο στην ομάδα και προσπαθώ να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ.

9.Είχες προμηθευτεί ρακί για τις εορτές;''

Στο Ρέθυμνο δεν χρειάζεται, διότι όπου και να πάμε έχει κέρασμα και μάλιστα πολλές φορές ''υποχρεωτικό''.

10.Μήπως τελικά η περίφημη ρακή του Ρεθύμνου, είναι το δικό σας μαγικό φίλτρο που επιτρέπει στο ανυπότακτο χωριό σας να αντιστέκεται στους κατακτητές της Α1 ;  Συγχαρητήρια για την πορεία

Η συνταγή είναι πάντα κρυφή. Το δικό μας μαγικό φίλτρο το ξέρει ο δικός μας Πανοραμίξ δηλαδή το προπονητικό team.

11. Βλέπουμε παίκτες στα 30 τους, όπως εσύ και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης του ΠΑΟΚ, να κάνουν για πρώτη φορά εξαιρετικές σεζόν στην Α1. Ισχύει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ» και πόση υπομονή χρειάζεται για να έρθει η δικαίωση

Ισχύει και είναι πραγματικά ωραίο να δικαιώνεσαι, ό,τι ηλικία κι αν έχεις, γιατί έχεις κουραστεί πολύ για αυτό αλλά δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη υπομονή. Δεν θα 'λεγα πως κάνεις υπομονή όταν παίζεις μπάσκετ, σε όποια κατηγόρια κι αν είσαι. Όλα αυτοί οι παίκτες, όπως ο Μαργαρίτης, ο Λιακόπουλος, ο Κακαρούδης, ο Νίκου κ.α διαπρέπουν στο χώρο πολλά χρόνια τώρα γιατί κάνουν αυτό που ''γουστάρουν'' με το ίδιο πάθος σε οποιαδήποτε ομάδα ή κατηγορία. Όταν τους δόθηκε η ευκαιρία και στην Α1 την άρπαξαν και πρωταγωνιστούν, όπως μπορούν να κάνουν κι άλλα παιδιά της Α2 ανεξαρτήτως ηλικίας.

12. Μέσα στο γήπεδο την ώρα των αγώνων δείχνεις να λειτουργείς δίχως το παραμικρό συναίσθημα. Απόλυτα ψυχρός-εκτελεστής. Είσαι έτσι και στην προσωπική σου ζωή;

Μέσα στο γήπεδο προσπαθώ να είμαι ήρεμος γιατί πρέπει να επικοινωνώ με τον πάγκο και τους συμπαίκτες μου για να εκτελούμε εντολές και να διαχειριζόμαστε καταστάσεις. Στην προσωπική μου ζωή ευτυχώς δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.

13. Γιατί οι συμπαίκτες σου σε φωνάζουν  ''τρομοκράτη του μπάσκετ'';

Για να μη με πουν σκέτο τρομοκράτη και μας μαζέψουνε.

14. Στην αρχή της σεζόν ξεχώριζες για το... μούσι. Πλέον για τις επιδόσεις σου στο παρκέ. Πώς κατάφερες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου μέσα σε 10 αγωνιστικές, αν συγκρίνουμε τι έκανες πέρυσι σε 22 ματς;

Αυτό συμβαίνει γιατί έχω περισσότερες αρμοδιότητες και συμμετοχή φέτος καθώς έχουμε μια ομάδα με μεγαλύτερο πλουραλισμό από πέρσι. Αυτό είναι ίσως και μια απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας, ότι παραμένει εξίσου ανταγωνιστική παρά την απώλεια 2 πολύ μεγάλων παικτών (Christmas, Wright) στους οποίους στηριζότανε σε μεγάλο βαθμό η περσινή επιτυχία. Μέχρι στιγμής η ομάδα δείχνει να ανταποκρίνεται καλά κι εύχομαι και τη νέα χρονιά να έχουμε υγεία πάνω απ' όλα για να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό.

Σχόλια