Πώς να απαντήσετε στην κακία: 10 τρόποι να χειριστείτε έναν αγενή

Ψυχολογία
Πώς να απαντήσετε στην κακία: 10 τρόποι να χειριστείτε έναν αγενή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγενής συμπεριφορά μπορεί να εξαπλωθεί σαν ασθένεια αν την αφήσετε

 

Εάν έχετε βγει στον δρόμο με το αυτοκίνητο τις ώρες αιχμής ή έχετε μπει σε ένα γεμάτο κατάστημα, πιθανότατα γνωρίζετε πολύ καλά ότι αγενείς άνθρωποι υπάρχουν παντού. Είτε πρόκειται για ένα προσβλητικό και αγενές σχόλιο είτε για μια υποτιμητική αντιμετώπιση, η αγένεια είναι διάχυτη και κάποιες φορές διεισδύει και στους χώρους εργασίας αναφέρει το moneyreview.gr.

Υπάρχουν όμως μερικές δοκιμασμένες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χειριστείτε τους αγενείς ανθρώπους, είτε πρόκειται για έναν άγνωστο, ένα τρολ των social media, έναν γκρινιάρη συνάδελφο ή έναν ευέξαπτο φίλο.

  1. Συνειδητοποιήστε ότι η αγένεια δεν είναι κάτι καινούργιο.

Η αγένεια φαίνεται να είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η αγενής συμπεριφορά μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Συχνά απλώς παραβλέπουμε ή ξεχνάμε τη σημασία του να δείχνουμε καλοσύνη, συμπάθεια και κατανόηση στους άλλους.

Η αγενής συμπεριφορά είναι μεταδοτική: Τείνει να προκαλεί και άλλη αρνητική συμπεριφορά. Αλλά αν μπορούμε να δούμε ότι αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές υπονομεύουν την παραγωγικότητά μας, την ευτυχία και την υγεία μας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη σημασία του να σταματήσουμε μια τέτοια συμπεριφορά. Η αγένεια δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον κύκλο της κακίας και του θυμού.

  1. Σταματήστε το σπιράλ της αγένειας.

Η αγενής συμπεριφορά μπορεί να εξαπλωθεί σαν ασθένεια αν την αφήσετε. Μια πράξη αγένειας μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε σπιράλ και να προκαλέσει άλλες πράξεις αγένειας, σκορπίζοντας κακή διάθεση και άσχημη συμπεριφορά στο πέρασμά της.

Είναι εύκολο να δει κανείς πώς συμβαίνει αυτό. Ένας αγενής οδηγός σας «κόβει» στον δρόμο για τη δουλειά, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ενοχλημένος. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξεσπάσετε πάνω στους συναδέλφους σας και ίσως να διαπιστώσετε ότι «αρπάζεστε» μαζί τους χωρίς πραγματικό λόγο. Οι συνάδελφοί σας, λοιπόν, νιώθουν στεναχωρημένοι, και έτσι γίνονται γκρινιάρηδες και αγενείς με τους άλλους. Και το πράγμα συνεχίζεται.

Έχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε αυτόν τον κύκλο της αγένειας. Με λίγη ενσυναίσθηση μπορείτε να εξουδετερώσετε την αγένεια με την καλοσύνη.

  1. Μην παίρνετε προσωπικά την αγένεια.

Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε τον κύκλο της αγένειας είναι να σταματήσετε να παίρνετε προσωπικά την αγενή συμπεριφορά των άλλων. Όλοι έχουμε κακές μέρες, όταν όλα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά. Είναι πολύ δελεαστικό να ξεσπάσεις στον κόσμο ή στο πρόσωπο που βρίσκεται πιο κοντά σου εκείνη τη στιγμή.

Αυτό συμβαίνει σε όλους μας, επομένως εάν συνειδητοποιήσουμε ότι το προσβλητικό και αρνητικό άτομο μπορεί απλώς να περνά μια κακή μέρα, μπορεί να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Συχνά μπορείς να σπάσεις τον κύκλο της αγένειας αποφεύγοντας να απαντήσεις στην κακή συμπεριφορά με αρνητικότητα.

  1. Αντιδράστε στην αγένεια με καλοσύνη.

Μην αφήσετε ένα αγενές άτομο να σας κάνει να απαντήσετε με ακόμα περισσότερη αγένεια. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξουδετερώσετε την αγενή και αρνητική συμπεριφορά είναι να παραμείνετε φιλικοί και θετικοί. Αυτό δίνει στο άλλο άτομο την ευκαιρία να ηρεμήσει και να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του ώστε να ταιριάζει με τη δική σας. Η καλοσύνη μπορεί να είναι ένα υπέροχο αντίδοτο στην αγένεια.

Το να δείχνετε καλοσύνη σε κάποιον που είναι βλοσυρός ή προσβλητικός στους άλλους μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά υιοθετώντας μια ήρεμη και καλοπροαίρετη στάση, μπορείτε να τους παρακινήσετε να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε να είστε υπερήφανοι που γνωρίζετε ότι δεν ρίξατε το επίπεδό σας.

  1. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να αντιμετωπίσετε έναν δύσκολο άνθρωπο.

Ένας αγενής και δύσκολος άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει ένταση και άγχος στον εαυτό του και σε όλους τους γύρω του. Θυμηθείτε ότι πιθανότατα είναι αγενής επειδή είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος με κάτι που περνά. Το χιούμορ μπορεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό και να σπάσει την ένταση, επιτρέποντας σε όλους να γελάσουν.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό βρίσκοντας έναν τρόπο να γελάσετε με μια κοινή κατάσταση ή κάνοντας πλάκα για μια κοινή εμπειρία με την οποία όλοι μπορείτε να σχετιστείτε.

  1. Αντιμετωπίστε το άτομο που δείχνει αγενή συμπεριφορά.

Μια άλλη τακτική για να σταματήσετε το σπιράλ της αγένειας είναι απλώς να αντιμετωπίσετε το αγενές άτομο και να του ζητήσετε να σταματήσει. Εάν κάποιος από τον οποίο δεν μπορείτε να ξεφύγετε είναι συνεχώς αγενής μαζί σας, πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα άμεσα. Δεν χρειάζεται να δέχεστε συνεχή κακοποίηση από κανέναν. Δεν πρέπει να επιτρέπετε σε κανέναν να σας συμπεριφέρεται με ασέβεια.

Κάντε μια συζήτηση για το τι συμβαίνει. Αντιλαμβάνεται το άτομο αυτό πόσο σας πληγώνουν οι πράξεις του; Ίσως να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο αγενής είναι. Δείχνοντάς του το πρόβλημα, του δίνετε την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη και να προσπαθήσει να είναι πιο ευγενικός.

  1. Μην κλιμακώνετε την κατάσταση.

Όταν κάποιος σας ενοχλεί, η ενστικτώδης αντίδραση μπορεί να είναι να αντεπιτεθείτε. Αλλά θυμηθείτε, έχετε πάντα τον έλεγχο του εαυτού σας. Επιλέξτε να μην ενδώσετε στο δράμα. Ανεξάρτητα από το πώς ενεργεί ένα άλλο άτομο, εσείς ελέγχετε τη συμπεριφορά σας.

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και δώστε χώρο στον εαυτό σας να ηρεμήσει αν κάποιος σας έχει ταράξει. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να πέσετε στο επίπεδό του, και κάτι τέτοιο πιθανότατα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Διατηρήστε την αξιοπρέπειά σας και δείξτε ανωτερότητα.

  1. Δείξτε ενσυναίσθηση και συμπάθεια.

Το να δείχνετε ενσυναίσθηση απαιτεί να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί ο άλλος είναι αγενής. Ίσως αυτό το άτομο να αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση στην προσωπική του ζωή ή να αισθάνεται ότι πιέζεται από προθεσμίες που συσσωρεύονται στη δουλειά. Εάν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να δείξετε ότι καταλαβαίνετε και νοιάζεστε για αυτόν και για το τι περνά, θα αισθάνεται λιγότερο μόνος στους αγώνες του.

Αν ξέρετε ότι κάποιος περνάει δύσκολα, πείτε του ότι καταλαβαίνετε. Μην τον κρίνετε για μια κακή μέρα.

  1. Να είστε καλό πρότυπο.

Οι άνθρωποι έχουν διάφορα απώτερα κίνητρα πίσω από τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αγενή συμπεριφορά σαν ένα τρόπο για να εξασκήσουν κυριαρχία ή να επιδείξουν δύναμη. Μπορεί να προσπαθούν να προκαλέσουν την αντίδρασή σας και να σας κάνουν να φανείτε κακός. Μην τους δώσετε την ικανοποίηση να σας δουν να θυμώνετε.

Με το να είστε καλό πρότυπο και να αντιμετωπίζετε τους πάντες με δικαιοσύνη, ευγένεια και ενσυναίσθηση, δείχνετε το είδος της συμπεριφοράς που περιμένετε από τους γύρω σας.

  1. Αποφύγετε το αγενές άτομο.

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, να έχετε κατά νου ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να φύγετε. Εάν έχετε κάνει ό,τι μπορούσατε για να ενημερώσετε το άτομο για τις πράξεις του και εάν προσπαθήσατε να δείξετε καλοσύνη και ενσυναίσθηση, ίσως αυτό το άτομο να μην μπορεί να φερθεί σε εσάς (και στους άλλους) με ευγένεια.

Αποφεύγοντας τους ανθρώπους που συνήθως είναι αγενείς, τους στερείτε το κοινό τους και τους δίνετε λιγότερους στόχους για να επιτεθούν. Η έλλειψη κοινού θα εκτονώσει επίσης την κατάσταση. Εάν όλοι γύρω τους αρχίσουν να απομακρύνονται, ίσως αυτό να τους κάνει να καταλάβουν. Και αν όχι, θα βοηθήσει τουλάχιστον όλους τους άλλους να έχουν μια καλύτερη μέρα.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News