Ψυχογενής ανορεξία: Μια ασθένεια της ψυχής… μια ανάγκη να «χωρέσεις» - Πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)

Υγεία
Ψυχογενής ανορεξία: Μια ασθένεια της ψυχής… μια ανάγκη να «χωρέσεις» - Πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανορεξία δεν είναι επιλογή, είναι μια ψυχική ασθένεια με πολύ σημαντικές σωματικές επιπτώσεις, αλλά δεν προέρχεται από το σώμα και σε ακολουθεί σε όλη σου την ζωή

Η δημοσιογράφος Στέλλα Κάσδαγλη, έγραψε ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δική της πραγματικότητα. «Ήθελα μόνο να χωρέσω», είναι ο τίτλος του και θέμα του οι διατροφικές διαταραχές, η ψυχογενή ανορεξία, ενώ παράλληλα κάνει αναφορά στο πώς θα ανακτήσουμε τον έλεγχο ακολουθώντας πρακτικές που λειτουργούν εις βάρος μας.

Ειδικότερα, το βιβλίο αναφέρεται σε κορίτσια και αγόρια που μπαίνουν στο περιθώριο και αναζητούν λύσεις για να «χωρέσουν» στα κοινωνικά πρότυπα. Για το βιβλίο της αυτό, αλλά και την δική της εμπειρία, η Στέλλα Κάσδαγλη μίλησε στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ ΤV και στην Ανδριανή Αγγελιδάκη.

«Ήθελα μόνο να χωρέσω» και για μένα ήταν η στιγμή που πραγματικά αντιλήφθηκα με τι παλεύεις όταν αντιμετωπίζεις μια διατροφική διαταραχή. Σίγουρα δεν παλεύεις με την εικόνα σου και  με την φιλαρέσκεια σου. Παλεύεις με την εσωτερική σου ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα σε ένα κόσμο που τίποτα τελικά δεν μπορείς να ελέγξεις και κυρίως με την ανάγκη να χωρέσεις σε αυτό τον κόσμο και στις ζωές των ανθρώπων γύρω σου...  αναφέρει σε άρθρο της η δημοσιογράφος και συγγραφέας.

«Στην ανορεξία δεν αποδέχομαι τις ανάγκες μου, θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο»

Η ψυχογενής ανορεξία έχει τις ρίζες της και στην παιδική ηλικία, τότε που μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και εκπαιδευόμαστε από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο πώς να τα διαχειριζόμαστε και να τα εκφράζουμε. Ακούγοντας τη Στέλλα διαπιστώνει κανείς ότι ο τίτλος του βιβλίου της «ήθελα μόνο να χωρέσω» αποτυπώνει την κοινωνική ανατροφή που λαμβάνουν κυρίως οι γυναίκες.

«Το κοινωνικό πρότυπο θέλει τη γυναίκα να “μην ενοχλεί”»

Η ανορεξία τονίζει η Στέλλα δεν είναι επιλογή, είναι μια ψυχική ασθένεια με πολύ σημαντικές σωματικές επιπτώσεις, αλλά δεν προέρχεται από το σώμα και σε ακολουθεί σε όλη σου την ζωή.

«Χρειαζόμαστε “εξωτερική” βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε μια διατροφική διαταραχή»

Όπως λέει και η Στέλλα ακόμη και αν «σβήναμε τα πάντα από αυτή τη συνέντευξη ένα πράγμα θα πρέπει να μείνει και να ακουστεί. Η ψυχογενής ανορεξία αντιμετωπίζετε με την βοήθεια ειδικών των ψυχικής υγείας. Είναι μια ασθένεια της ψυχής που εκδηλώνεται στο σώμα. Αν αυτή η κουβέντα λοιπόν είχε κάτι να σας πει, κάντε την κίνηση και αναζητείστε βοήθεια. Βοηθήστε τον εαυτό σας, το παιδί σας, τον αγαπημένο σας άνθρωπο που ζει στη δίνη της διατροφικής διαταραχής να βρει τους τρόπους που θα του επιτρέπουν να ζει με υγεία και ισορροπία».

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε η Στέλλα Κάσδαγλη στην Ανδριανή Αγγελιδάκη:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News