Θετική σκέψη: Πώς θα την διατηρήσουμε όταν όλα πάνε «στραβά»

Ψυχολογία
Θετική σκέψη: Πώς θα την διατηρήσουμε όταν όλα πάνε «στραβά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για το πώς θα ενισχύσετε την θετική σκέψη;

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η θετική ματιά  βγαίνει πάντα νικητής στην καθημερινότητά μας, είτε βλέπουμε το ποτήρι μισογέματο, είτε μισοάδειο. Περιπτώσεις που αν μη τι άλλο, μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική αλλά και την σωματική υγεία.

Σε μία πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, όπου παρακολουθήθηκαν συνολικά 70.000 γυναίκες από το 2004 έως και το 2012, διαπιστώθηκε ότι εκείνες που ήταν πιο αισιόδοξες αντιμετώπιζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο από ποικίλες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές ασθένειες, τα εγκεφαλικά, διάφοροι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, των ωοθηκών, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, διάφορες μολύνσεις ή ακόμα και αναπνευστικές ασθένειες.

Άλλα αποδεδειγμένα οφέλη της, σύμφωνα με το vita, περιλαμβάνουν την καλύτερη ποιότητα ζωής, τα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, την καλύτερη ψυχολογική και σωματική υγεία, την ταχύτερη ανάρρωση από τραυματισμούς ή ασθένειες, τα λιγότερα κρυολογήματα, τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, τις καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης άγχους αλλά και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πώς θα διατηρήσουμε την θετική μας σκέψη ακόμα και όταν όλα πάνε «στραβά»;

Η θετική σκέψη δεν αποτελεί κάποια μαγική συνταγή που θα εξαφανίσει κάθε μας πρόβλημα. Ωστόσο, είναι το μυστικό που θα κάνει τα προβλήματα να μοιάζουν λίγο μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα, γεγονός που θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε τις δυσκολίες με πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο. Το να παραμείνουμε αισιόδοξοι όταν θρηνούμε ή όταν βιώνουμε μια σοβαρή δυσφορία μπορεί να φαίνεται πραγματικά δύσκολο. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να μην πιέζετε παραπάνω τον εαυτό σας αλλά να αναζητήσετε υποστήριξη από τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή την οικογένειά σας. Μην πιέζεστε προκειμένου να «δείτε» την θετική έκβαση των πραγμάτων, αντ’αυτού δοκιμάστε να διοχετεύσετε την ενέργειά σας στα άτομα που βρίσκονται δίπλα σας και σας υποστηρίζουν. Το γεγονός ότι σκεφτόμαστε θετικά δεν σημαίνει ότι «θάβουμε» κάθε αρνητική σκέψη ή κάθε άβολο συναίσθημα που θέλουμε να αποφύγουμε.

Πολύ περισσότερο σχετίζεται με την συνειδητοποίηση ότι οι δυσκολίες μας παρακινούν να προχωρήσουμε και να κάνουμε θετικές αλλαγές. Αν περνάτε μία τέτοια περίοδο, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας, όπως θα κάνατε με τον καλύτερο σας φίλο. Αναγνωρίστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και μην ξεχνάτε τα συναισθήματά σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση και στην συνέχεια θυμηθείτε ότι αφενός δεν θα κρατήσουν για πάντα και αφετέρου τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Πώς θα ενισχύσετε την θετική σκέψη;

Η θετική σκέψη αποτελεί μια διαρκή διαδικασία και μπορεί να επιτευχθεί μέσω μερικών διαφορετικών τεχνικών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, όπως η θετική ομιλία προς τον εαυτό αλλά και οι θετικές νοητές εικόνες. Ορισμένες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας ώστε να σκέφτεστε θετικά, περιλαμβάνουν:

*Επικεντρωθείτε στα καλά

Οι δύσκολες καταστάσεις και τα εμπόδια αποτελούν μέρος της ζωής. Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάτι από αυτά, δοκιμάστε να εστιάσετε στα πράγματα που πηγαίνουν καλά, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή ασήμαντα σας φαίνονται. Ακόμα και από απλές μικρές στιγμές της καθημερινότητας μπορείτε να αντλήσετε δύναμη και ενέργεια για να συνεχίσετε την προσπάθειά σας.

*Ξεκινήστε με θετική νότα

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάτε την ημέρα σας με μια θετική νότα. Δημιουργήστε ένα μικρό τελετουργικό,το οποίο θα σας επιτρέπει να ξεκινάτε κάθε ημέρα με κάτι ενθαρρυντικό και θετικό. Μόλις ξυπνήσετε πείτε στον εαυτό σας ότι πρόκειται να είναι μια υπέροχη ημέρα ή οποιαδήποτε άλλη θετική επιβεβαίωση. Ακούστε ένα χαρούμενο τραγούδι ή την αγαπημένη σας playlist ή δοκιμάστε να μεταδώσετε μερικά θετικά vibes λέγοντας σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ένα κομπλιμέντο ή κάνοντας κάτι καλό για κάποιον.

*Προσδιορίστε τις «πηγές» αρνητισμού

Παρατηρήστε προσεκτικά τους τομείς της καθημερινότητάς σας και εντοπίστε εκείνους στους οποίους τείνετε να γίνεστε περισσότερο αρνητικοί. Αν δεν είστε σίγουροι, τότε μπορείτε να ρωτήσετε έναν φίλο που σας γνωρίζει καλά ή έναν συνάδελφο με τον οποίο συνεργάζεστε καθημερινά. Πιθανότατα θα μπορούν να σας προσφέρουν ένα ωφέλιμο feedback αναφορικά με τον τρόπο που σκέφτεστε ή αντιδράτε σε ορισμένες καταστάσεις καθημερινά. Στην περίπτωση που βρείτε μια συγκεκριμένη περιοχή, εξερευνήστε τους παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάζουν αρνητικά και προσπαθήστε να τους αποκλείσετε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News