«Χαιροφοβία»: Γνωρίζετε τι είναι;- Στρατηγικές για να την αντιμετωπίσετε

Ψυχολογία
«Χαιροφοβία»: Γνωρίζετε τι είναι;- Στρατηγικές για να την αντιμετωπίσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η χαιροφοβία αποτελεί τον φόβο που σχετίζεται με το αίσθημα της χαράς και εκδηλώνεται όταν ένα άτομο φοβάται να συμμετάσχει σε διασκεδαστικές ή χαρμόσυνες δραστηριότητες Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει διερευνηθεί ευρέως και μέχρι στιγμής δεν ορίζεται ως διαταραχή.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ψυχικής υγείας ρίχνουν φως στις ενδείξεις της συγκεκριμένης φοβίας, τις επιδράσεις που έχει για την ψυχική υγεία αλλά και τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να την διαχειριστεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαιροφοβίας;

Ορισμένοι ειδικοί κατατάσσουν την χαιροφοβία στις μορφές αγχώδους διαταραχής. Το άγχος, με την σειρά του, αποτελεί είτε μια παράλογη είτε μια αυξημένη αίσθηση του φόβου που σχετίζεται με μια αντιληπτή απειλή. Στην περίπτωση της χαιροφοβίας, το άγχος σχετίζεται με την συμμετοχή σε δραστηριότητες που κάνουν το άτομο χαρούμενο. Κάποιος που αντιμετωπίζει την χαιροφοβία δεν είναι απαραίτητα λυπημένος αλλά μπορεί να αποφεύγει δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το αίσθημα της ευχαρίστησης ή της χαράς. Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με την χαιροφοβία περιλαμβάνουν:

Έντονο άγχος στην σκέψη χαρούμενων κοινωνικών περιστάσεων.

Απόρριψη ευκαιριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στην ζωή λόγω του φόβου ότι μπορεί να ακολουθήσει κάτι κακό.

Μερικές από τις σκέψεις που μπορεί να έχει ένα άτομο που αντιμετωπίζει χαιροφοβία περιλαμβάνουν:

Εάν χαρώ μπορεί να συμβεί κάτι κακό.

Το να προσπαθώ να είμαι χαρούμενος είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

Εάν δείξω ότι είμαι χαρούμενος μπορεί να «βγει» και σε κακό.

Ορισμένες δηλώσεις, που μπορεί να λέτε ή να ακούτε καθημερινά και σηματοδοτούν την ύπαρξη της χαιροφοβίας, είναι:

Προτιμώ να μην χαίρομαι πολύ γιατί μετά την μεγάλη χαρά συνήθως ακολουθεί θλίψη.

Η καλή τύχη μπορεί να ακολουθείται από καταστροφές.

Η υπερβολική χαρά μπορεί να έχει κακές συνέπειες.

Από που πηγάζει;

Συνήθως η χαιροφοβία προέρχεται από την δυσοίωνη σκέψη ότι αν κάτι πολύ καλό συμβεί ή εάν η ζωή ακολουθεί μια θετική πορεία ή το άτομο απολαμβάνει μια θετική έκβαση των γεγονότων, ένα κακό γεγονός αναμένεται να ακολουθήσει. Ως αποτέλεσμα, το άτομο μπορεί να φοβάται και για αυτό να αποφεύγει δραστηριότητες, αποφάσεις ή και επιλογές που προάγουν την συναισθηματική του ευεξία, με στόχο να μειώσει τις πιθανότητες ενός κακού συμβάντος. Αυτές οι σκέψεις συνήθως συνδέονται με ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος.

Η τελειομανία αποτελεί τύπο προσωπικότητας που μπορεί να σχετίζεται με την χαιροφοβία. Εκείνοι που είναι τελειομανείς μπορεί να βλέπουν το αίσθημα της ευτυχίας ως χαρακτηριστικό της τεμπελιάς ή των μη παραγωγικών ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το αίσθημα της χαράς, καθώς θεωρούν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες χάσιμο χρόνου, αφού δεν αυξάνουν την παραγωγικότητά τους.

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα για να ξεφύγετε από τις διαρκείς αρνητικές σκέψεις και τον εξαντλητικό φόβο αποτελούν:

Στρατηγικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή και εκπνοή, με συγκεκριμένο ρυθμό, που θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας.

Έκθεση σε γεγονότα που προκαλούν την χαρά ή την ικανοποίηση προκείμενου να αναγνωρίσετε έμπρακτα ότι η ευτυχία δεν ευθύνεται ούτε προσελκύει δυσμενείς επιπτώσεις.

Εάν παρατηρήσετε ότι το αίσθημα φόβου παρεμβαίνει σε καθημερινές σας δραστηριότητες, στερώντας το αίσθημα της χαράς και μειώνονται την ποιότητα ζωής, τότε είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω προκειμένου να δείτε την κατάσταση από απόσταση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χαρά και η διασκέδαση είναι ένα δώρο που πρέπει να χαρίζουμε απλόχερα στον εαυτό μας, χωρίς να αφήνουμε τον φόβο να μας παραλύει.

vita

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News