Ψυχολογία

Γιατί ξαφνικά θυμώνουμε περισσότερο;

Που οφείλεται το γεγονός ότι θυμώνετε ολοένα πιο συχνά και πιο εύκολα

Είναι συνηθισμένο να βιώνουμε στιγμές ενόχλησης, έντασης και ακόμη και θυμού όταν κάτι πάει στραβά, το να κατακλύζεστε από οργή σίγουρα δεν είναι ευχάριστο.

Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να θυμώνει ολοένα και πιο συχνά ολοένα και πιο εύκολα, να σφίγγετε τις γροθιές σας ή να είστε έτοιμοι να εκραγείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, τότε είναι πιθανό να αναρωτιέστε που οφείλεται αυτή η αλλαγή στην ψυχολογία σας. 

Ο θυμός ως παρενέργεια
Ο θυμός αποτελεί συχνά μια παρενέργεια σε κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως η κόπωση ή το αίσθημα της πείνας ή από την άλλη είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος προκειμένου το σώμα και το μυαλό σας να σας προειδοποιήσει ότι κάτι πάει λάθος.
Άλλες φορές, η οργή μπορεί να συνοδεύεται από άγχος και να αισθάνεστε ότι είστε λίγο πριν την κρίση πανικού, λέει χαρακτηριστικά ο δρ. Richard C. Shelton, καθηγητής ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Αλλά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, όποια κι αν είναι η περίπτωση: «Όποτε αισθανόμαστε ένα συναίσθημα, επιθυμητό ή και όχι, είναι μια ένδειξη ότι πιθανότατα θα πρέπει να αναλάβουμε δράση και να κάνουμε κάτι για να αισθανθούμε διαφορετικά» επισημαίνει η Christina Harrison, κλινική κοινωνική λειτουργός.

Γιατί θυμώνω περισσότερο από πριν;
Μερικές αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον αυξημένο – είτε σε ένταση είτε σε συχνότητα – θυμό, περιλαμβάνουν:

Κάτι σας πυροδότησε
Εάν νιώθετε ότι ξαφνικά γεμίσατε με θυμό, χωρίς κάποια εμφανή αιτία, τότε είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήθηκε από κάτι που δεν συνειδητοποιήσατε καν ότι ήταν εκεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, στην οποία ο θυμός αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα.

Δεν λέτε την άποψή σας
Ο θυμός μπορεί να εμφανιστεί όταν συγκρατείτε και τα συναισθήματά σας, πράγμα που μπορεί να συμβεί όταν έχουμε προσδοκίες που δεν έχουμε επικοινωνήσει με σαφήνεια και κάτι τελικά δεν ανταποκρίνεται σε αυτές. Αυτό μπορεί να συμβεί με τις φιλίες, τις ρομαντικές σχέσεις, την οικογένεια, ακόμη και στην εργασία.

Το άγχος στο τιμόνι
Ο θυμός μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικός παράγοντας του υποκείμενου άγχους, είτε έχετε μια πραγματική διαταραχή άγχους είτε αντιμετωπίζετε μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα που προκαλεί άγχος. Και στις δύο περιπτώσεις, ο θυμός είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης της εσωτερικής έντασης, σύμφωνα με την θεραπεύτρια Karen R. Koenig.

Πηγή: vita.gr, φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια