Ψυχολογία

3 τρόποι για να ξυπνάτε το πρωί χωρίς άγχος

Πώς μπορείτε όμως να διαχειριστείτε την «προδιάθεση» για το άγχος

Μερικές φορές, το άγχος μιας ημέρας ή και κατάστασης μπορεί να «τρυπώσει» στα όνειρά σας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ξεκουράζεστε αλλά και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας να φαντάζουν ακόμη πιο δύσκολες, προκαλώντας σας επιπλέον ανησυχία. Άλλες ημέρες πάλι μπορεί να είναι τόσο «φορτωμένες» από υποχρεώσεις που νιώθετε το βάρος τους μόλις ξυπνήσετε.

Πώς μπορείτε όμως να διαχειριστείτε σωστά αυτήν την «προδιάθεση» για το άγχος; Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Επωφεληθείτε από τη μουσική
Για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους αρκεί να αφήσετε την αγαπημένη σας playlist να παίζει χαμηλά, καθώς ακόμα και ως ήχος στο παρασκήνιο μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή και την ενέργειά σας, δημιουργώντας θετικά συναισθήματα που υπερνικούν την ανησυχία. Ταυτόχρονα, η μουσική μπορεί και να αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές σκέψεις ή ανησυχίες, που όχι μόνο δεν μας βοηθούν αλλά μπορεί να εντείνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο οποίο μπορεί να βρισκόμαστε.

Διαλογισμός
Ο διαλογισμός συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση από το άγχος ή το αίσθημα ανησυχίας. Μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση αυτού του αισθήματος πανικού ή φόβου επειδή μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από τις ανησυχίες ή τις αρνητικές σκέψεις, παρέχοντάς σας ορισμένη ψυχική και συναισθηματική απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τους στρεσογόνους παράγοντες που σας ενοχλούν. Ορισμένες τεχνικές διαλογισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες επειδή μπορούν να σας προετοιμάσουν να βιώσετε θετικά συναισθήματα καθ’όλο το υπόλοιπο της μέρας.


Βάλτε στόχους
Εάν ξυπνήσετε και πριν προλάβετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι νιώσετε άγχος για όλα όσα έχετε να κάνετε, τότε ο προγραμματισμός και ένα πλάνο δράσης μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά. Αυτή η γενικευμένη ανησυχία μπορεί να μειωθεί αν καθορίσετε τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε μέσα στη ημέρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα πράγματα που προέχουν και έπειτα να συνεχίσετε με πιο χαλαρούς ρυθμούς στα υπόλοιπα. Ταυτόχρονα όσο περισσότερο εστιάζετε στους στόχους σας και απασχολήστε με αυτούς, τόσο λιγότερος χρόνος μένει για αρνητικές σκέψεις, ανησυχίες ή και απαισιόδοξα σενάρια.

Πηγή: vita.gr, φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια