Aυτό είναι το μυστικό της ευτυχισμένης σχέσης

Ψυχολογία
Aυτό είναι το μυστικό της ευτυχισμένης σχέσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

Για να αποκτήσετε μια ευτυχισμένη σχέση βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας νιώθετε ότι μπορείτε να πάρετε αποφάσεις για πράγματα που σας ενδιαφέρουν και είναι σημαντικά για εσάς.

Πώς συνδέεται η δύναμη με μια ευτυχισμένη σχέση

Η αντικειμενική δύναμη που μπορεί να μετρηθεί για παράδειγμα από το εισόδημα, δεν φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την μελέτη από το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) και το Πανεπιστήμιο του Bamberg.

Αντ ‘αυτού, το πώς οι εραστές αντιλαμβάνονται τη δυναμική στην σχέση τους είναι το πιο σημαντικό για το αίσθημα της ικανοποίησης από την μεταξύ τους σύνδεση.

Η δύναμη έχει να κάνει με την ικανότητα επιρροής αλλά και αντίστασης στις προσπάθειες άλλων ανθρώπων να σε επηρεάσουν.

«Ακούγεται σκληρό αλλά η δύναμη παίζει ρόλο στις ρομαντικές σχέσεις. Το αίσθημα ότι μπορείς να λαμβάνεις αποφάσεις σε έναν γάμο, για παράδειγμα, έχει μεγάλη επιρροή στην ποιότητα του ή στην σχέση» αναφέρει ο Robert Körner από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας στο MLU.

Ποια είναι τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια

Τα πιο χαρούμενα ζευγάρια ήταν εκείνα στα οποία και οι δύο σύντροφοι ανέφεραν υψηλή αίσθηση προσωπικής δύναμης.

«Φαίνεται ότι το υποκειμενικό αίσθημα δύναμης και το αίσθημα ικανότητας να ενεργούν ελεύθερα, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της σχέσης» καταλήγει ο Robert Körner.

Στα περισσότερα από τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα, και τα δύο φύλα δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να διεκδικήσουν τις προτιμήσεις τους κατά τη λήψη αποφάσεων που είναι σημαντικές για εκείνα». Και αυτό δεν είναι αντίφαση σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ίσως αυτό το συναίσθημα να επεκτείνεται σε διαφορετικές πτυχές της σχέσης κι επομένως διαφορετικές επιλογές, που ενέχουν στιγμές διαπραγμάτευσης και όχι συγκρούσεων. Έτσι ο ένας σύντροφος μπορεί να επιλέξει το μέρος των διακοπών και ο άλλος το γεύμα τους».

Ωστόσο, φαίνεται ότι και τα δύο μέρη πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με πτυχές που είναι σημαντικές για αυτά προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι με τη σχέση, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: vita.gr, φωτογραφία unspalsh

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News