Πώς θα «καθαρίσουμε» το μυαλό μας;

Ψυχολογία
Πώς θα «καθαρίσουμε» το μυαλό μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάντε detox και στις σκέψεις

Το detox ισχύει στη διατροφή και ακολουθείται πιστά από όσους θέλουν μια καλύτερη ζωή. Τι συμβαίνει όμως όταν νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε αποτοξίνωση στο μυαλό μας;

Πώς θα «καθαρίσουμε» το μυαλό μας

*Κάνουμε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία

Ακόμη και μια σύντομη χρονική περίοδος μακριά από τις ψηφιακές συσκευές μας μπορεί να είναι αναζωογονητική. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αφήνοντας το κινητό στο σπίτι ενώ βγαίνουμε για μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μας ή βάζοντας το κινητό στο αθόρυβο από τις 10 το βράδυ και μετά.

*Βάζουμε στη ζωή μας τον διαλογισμό

Ο διαλογισμός δεν είναι μια περίπλοκη τεχνική που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς, αλλά κάτι που μπορούμε εύκολα να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Επιλέγουμε μια στάση στην οποία νιώθουμε άνετα, κλείνουμε τα μάτια μας, χαλαρώνουμε τους μυς μας και φροντίζουμε να αναπνέουμε μέσω του διαφράγματός μας. Αφήνουμε τους ώμους μας, την κοιλιά μας, ακόμη και τους μυς στο πρόσωπό μας να χαλαρώσουν. Παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη μας, γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά μας (αντί για το στήθος μας) και στη συνέχεια εκπνέουμε από το στόμα. Καθώς οι σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας, τις αφήνουμε απαλά να φύγουν και ανακατευθύνουμε την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή και στις αισθήσεις μας.

*Το βάζουμε στα πόδια

Ενώ τα οφέλη της γυμναστικής στο σώμα μας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας (ενίσχυση της απώλειας βάρους, επιτάχυνση του μεταβολισμού, «χτίσιμο» των μυών, βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της υγείας των οστών), συχνά παραβλέπονται τα σημαντικά οφέλη που κρύβει η σωματική άσκηση για το μυαλό μας. Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή μας, να αναβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου μας και να μειώσει τα επίπεδα στρες. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της άσκησης, το μυαλό μας αδειάζει από τις σκέψεις που μας απασχολούν όλη την ημέρα και εστιάζει στην εκτέλεση των ασκήσεων.

Το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος να αναζωογονήσουμε το μυαλό μας, αρκεί να εμπλέκουμε όλες τις αισθήσεις μας εστιάζοντας στο περιβάλλον γύρω μας αντί να ακούμε podcasts ή να μιλάμε στο τηλέφωνο. Προσπαθούμε να μην απορροφούμαστε από τις σκέψεις μας και να εστιάζουμε στην αναπνοή μας, στο τιτίβισμα των πουλιών, στα χρώματα των δέντρων και στο άρωμα των λουλουδιών.

*Εστιάζουμε στην ξεκούρασή μας

Μπορεί οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας να μας έχουν κάνει να θεωρούμε τον ύπνο πολυτέλεια, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας, όπως το νερό και η τροφή. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας. Επιπλέον, ο ύπνος βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής μας για φαγητό, στις αντοχές μας και στην αποδοτικότητά μας. Φροντίζουμε λοιπόν να κοιμόμαστε επαρκώς, ώστε να αναζωογονήσουμε το σώμα και το μυαλό μας.

*Μετατρέπουμε το ντους σε ιεροτελεστία

Κατά τη διάρκεια του ντους, στεκόμαστε κάτω από το νερό που τρέχει, συγκεντρωνόμαστε στους ήχους του και στην αίσθησή του επάνω στο δέρμα μας και παίρνουμε βαθιές ανάσες για ένα λεπτό. Αν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα με άλατα και να απολαύσουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο υπό το φως των κεριών.

*Αντιγράφουμε τους… αστερίες

Στο τέλος της ημέρας, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να αποβάλουμε την ένταση από το σώμα και το μυαλό μας. Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο κρεβάτι, χωρίς να στηρίζουμε το κεφάλι μας σε μαξιλάρι, και ανοίγουμε ελαφρώς τα χέρια και τα πόδια μας σαν… αστερίες. Κλείνουμε τα μάτια μας, φέρνουμε στο μυαλό μας ευχάριστες εικόνες και αναπνέουμε ήρεμα. Με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσουμε και θα προετοιμαστούμε για έναν ποιοτικό ύπνο.

Πηγή: vita.gr, φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News