Gaslighting: Η τακτική χειραγώγησης - Δώστε προσοχή στο σημάδια

Ψυχολογία
Gaslighting: Η τακτική χειραγώγησης - Δώστε προσοχή στο σημάδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αντμετωπίζουμε όσους διαδίδουν ψέματα

Ο όρος «gaslighting» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που συσσωρεύουν δύναμη στις σχέσεις τους, κάνοντας δηλώσεις που κάνουν το άλλο άτομο να αμφισβητήσει τη δική του αίσθηση πραγματικότητας, κρίσης ή λογικής.

Εξαιρετικά ζημιογόνο το gaslighting

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το θύμα αυτής της μορφής χειραγώγησης μπορεί να υποφέρει ψυχικά μέχρι να ξεφύγει ή να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή σωστά.

Το άτομο που είναι ο αποδέκτης της χειραγώγησης αναγκάζεται να αμφισβητήσει τις σκέψεις, τις αναμνήσεις ακόμα και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, ορισμένες φορές σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αμφισβητήσει ακόμα και την λογική του.

Το gaslighting, είτε γίνεται εκ προθέσεως είτε όχι, αποτελεί μια μορφή χειραγώγησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προσωπικές, διαπροσωπικές, επαγγελματικές ακόμα και οικογενειακές σχέσεις. Για να το διαχειριστείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Βήμα #1 Δώστε προσοχή στο σημάδια

Τα άτομα που μπορεί να αποπειραθούν να σας χειραγωγήσουν με αυτόν τον τρόπο συνήθως λένε ψέματα, διαδίδουν ανυπόστατες φήμες, μπορεί να εκμηδενίσουν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας και στερούνται αίσθησης προσωπικής ευθύνης.

Η γνώση αυτών των red flags μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ότι πρόκειται για μια τέτοια συμπεριφορά. Έχετε παράλληλα, κατά νου ότι οι ασφαλείς και υγιείς σχέσεις δεν θα πρέπει επίσης να σας οδηγήσουν να αμφισβητήσετε τις αναμνήσεις, τις σκέψεις ή την αίσθηση του εαυτού σας.

Βήμα #2 Να είστε αποφασιστικοί

Όταν βιώνουμε συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν, είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίσουμε και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, αλλιώς η συμπεριφορά χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να επιμείνει. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το gaslighting μπορεί να γίνει εκ προθέσεως αλλά και όχι.

Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο που συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να μην μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και τις συνέπειες των πράξεων του, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να είστε αποφασιστικοί και να δηλώσετε ξεκάθαρα τα όριά σας.

Βήμα #3 Σκεφτείτε να προχωρήσετε

Μερικές φορές θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε να αλλάζουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας. Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν να αλλάξουν, να μάθουν, να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι αρχικά για τους ίδιους και έπειτα για όσους τους αγαπούν.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που τείνουν να χειραγωγούν, ενδεχομένως να μην αλλάξουν και να μην σεβαστούν τα όριά σας. Τότε για το καλό της ψυχικής σας υγείας και επειδή σας αξίζουν σχέσεις ασφαλείς και υγιείς, είναι σημαντικό να σκεφτείτε να προχωρήσετε, αφήνοντάς τους πίσω σας.

Πηγή: imommy.gr, φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News