Mύθοι για την πειθαρχία του παιδιού

Ψυχολογία
Mύθοι για την πειθαρχία του παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα επιτύχουμε μια καθημερινότητα χωρίς εντάσεις

Oι περισσότεροι γονείς θέλουν και επιδιώκουν τα παιδιά τους να ακούν τις προτροπές τους. Φυσικά αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να μην παρασύρονται από διαδεδομένους μύθους για την πειθαρχία, οι οποίοι αντί να βελτιώνουν καταλήγουν να βλάπτουν την προσωπικότητα των παιδιών.

Διαδεδομένοι μύθοι για την πειθαρχία του παιδιού:

«Οι αυστηροί γονείς μεγαλώνουν παιδιά με καλούς τρόπους»

Δεν είναι ανάγκη να γίνεστε υπερβολικά αυστηροί προκειμένου τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται σωστά. Το μυστικό για να μεγαλώσετε παιδιά με καλούς τρόπους είναι να τους εμφυσήσετε ενσυναίσθηση. Είναι πιο πιθανό το παιδί να αποκτήσει καλούς τρόπους αν του εξηγήσετε τη σημασία τους και του δείξετε την ενδεδειγμένη συμπεριφορά. Άλλωστε, η υπερβολική αυστηρότητα κρύβει κινδύνους.

«Αν δεν φωνάξεις, δεν πρόκειται να σε ακούσει»

Όταν το μικρό σας βρίσκεται εν μέσω ενός ξεσπάσματος, το μόνο που επιτυγχάνουν οι φωνές σας, είναι να κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Αντιθέτως, αν σκύψετε στο ύψος του και του μιλήσετε με ήρεμη φωνή, είναι πολύ πιο πιθανό να σταματήσει για να σας ακούσει.

«Η υποχώρηση στις επιθυμίες του παιδιού είναι αποτυχία»

Η καθημερινότητα με τα παιδιά είναι γεμάτη με ευκαιρίες για εντάσεις. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να διαλέγετε τις μάχες σας, δηλαδή να αξιολογείτε πότε αξίζει να ξεκινήσετε μια διένεξη για να «μην περάσει το δικό του». Όταν το παιδί ζητάει κάτι εφικτό που δεν πρόκειται να το βλάψει, μπορείτε να δέχετε ενώ παράλληλα να βάζετε όρους.

«Δεν χρειάζεται να ακούμε τη γνώμη του παιδιού»

Όταν ακούτε τη γνώμη των παιδιών σας, τους δείχνετε ότι τα αντιμετωπίζετε ισότιμα και έτσι αποκτούν την αυτοπεποίθηση να παίρνουν δικές τους αποφάσεις και να εμπιστεύονται την κρίση τους. Παράλληλα σύμφωνα με το imommy.gr όταν αντιμετωπίζετε τις ενστάσεις τους με ενσυναίσθηση, χτίζετε πιο ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Πέρα από την αξία που έχει από μόνη της η καλή σχέση με τα παιδιά σας, εξασφαλίζει και ότι θα δέχονται πιο εύκολα αυτά που τους λέτε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News