Εσείς γνωρίζετε τι είναι ο συναισθηματικός αυτοτραυματισμός;

Ψυχολογία
Εσείς γνωρίζετε τι είναι ο συναισθηματικός αυτοτραυματισμός;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αόρατος εσωτερικός "εχθρός"

Γράφει η Πόλυ Κεφάλα *

Ως άνθρωποι, είμαστε τις περισσότερες φορές αυστηροί και κριτικάρουμε τους εαυτούς μας πολύ εύκολα, λέγοντας ότι δεν είμαστε ικανοί, ότι εκείνος ή εκείνη τα κατάφεραν και υπάρχει μια εσωτερική φωνή που μας γεμίζει ανασφάλειες. Είτε κάνουμε κριτική στο σώμα μας, στη δουλειά μας, στο τρόπο που αντιδρούμε ή μάλλον θα θέλαμε να λειτουργούμε διαφορετικά σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο ψυχικό πόνο μπορεί να προκαλέσει. Μεγαλώνοντας ο καθένας από εμάς, έχει μια εσωτερική φωνή μέσα του, όταν αυτή η εσωτερική φωνή είναι αρνητική, εξαιτίας βιωμάτων, όπως επικριτική γονεϊκή φωνή, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, λειτουργεί με τέτοιο αυστηρό τρόπο για τους ίδιους μας τους εαυτούς που μόνο καταστροφική μπορεί να είναι.

Έτσι λοιπόν, λειτουργεί μέσα μας σαν ένας αόρατος εχθρός, που προκαλεί άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη πρωτοβουλιών. Εξαιτίας αυτών των βιωμάτων μπορεί να μένει σε μια κακοποιητική  σχέση, να έχει ασταθή εικόνα για τον εαυτό του και έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Η ψυχοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει καθώς μπορεί κανείς μέσω αυτής, να κατανοήσει τα αίτια τα οποία βασίζονται σε εμπειρίες στην παιδική ηλικία, σε ανασφαλή δεσμό και σε παραμέληση. Αυτά τα βιώματα είναι τόσο βαθιά μέσα μας ριζωμένα, τα οποία είναι δύσκολο να σπάσουν, όμως με την κατάλληλη θεραπεία, μαθαίνεις το γιατί, ποια η αιτία και ποια η λύση και μπορείς και βρίσκεις τρόπους αντιμετώπισης πιο λειτουργικούς.

Είναι σημαντικό να μάθετε να αν γνωρίζετε αυτά τα μοτίβα και να υιοθετήσετε μια πιο υγιή συμπεριφορά.

Λίγα λόγια για την Πόλυ Κεφάλα

Η Πόλυ Κεφάλα, είναι ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, κάτοχος δεύτερου πτυχίου στην επικοινωνία και στις δημόσιες σχέσεις, με μεταπτυχιακή  εξειδίκευση  στην Κλινική Ψυχολογία και είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Έχει εκπαιδευτεί στη Συμβουλευτική και σε σεμινάρια Σχεσιακής Ψυχανάλυσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαϊτειο. Επίσης έχει αρκετές ώρες εποπτείας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο σε διαφορετικά θεραπευτικά πλαίσια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News