Τι ανθρώπινες σχέσεις επιλέγουμε στη ζωή μας;

Ψυχολογία
Τι ανθρώπινες σχέσεις επιλέγουμε στη ζωή μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γινόμαστε όλο και πιο επιλεκτικοί

Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε κατ’ουσίαν πιο επιλεκτικοί κι ενώ πιστεύουμε πώς αποτελεί μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσαν ότι το.. «μοιραζόμαστε» με τους κοντινότερους «συγγενείς» μας τους χιμπατζήδες. Καθώς μεγαλώνουμε δηλαδή, έχουμε την τάση να αποζητάμε την παρέα λίγων, ουσιαστικών και ήδη καθιερωμένων φίλων, δίχως να αναζητάμε νέους φίλους. Οι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να κλίνουν προς τις θετικές σχέσεις παρά με τα άτομα που συνήθως προκαλούνται εντάσεις ή συγκρούσεις.

Οι όροι της κοινωνικο-συναισθηματικής επιλεκτικότητας

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η συμπεριφορά των χιμπατζήδων αντικατοπτρίζει εκείνη των ανθρώπων» αναφέρουν οι ερευνητές. Στα πλαίσια της μελέτης εξετάστηκε η προέλευση του χαρακτηριστικού αυτού, το γεγονός δηλαδή ότι δίνουμε προτεραιότητα σε στενές, θετικές σχέσεις καθώς μεγαλώνουμε και αν σχετίζεται με την προσέγγιση της κοινωνικό – συναισθηματικής επιλεκτικότητας.

Ο όρος αυτός σύμφωνα με το vita.gr υπογραμμίζει  την κεντρική διαδικασία που «κρύβεται» πίσω από την κοινωνικο-συναισθηματική επιλεκτικότητα όσο μεγαλώνουμε, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος τους τελειώνει και θέλουν να κάνουν το καλύτερο με αυτό που τους απομένει.

Όμοια μοτίβα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, βασίζεται σε 78.000 ώρες παρατηρήσεων, που έγιναν μεταξύ 1995 και 2016, οι οποίες εξέτασαν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις χιμπατζήδων ηλικίας 15 έως 58 ετών στο Εθνικό Πάρκο Kibale στην Ουγκάντα. Αναλύοντας μια σειρά δεδομένων, οι ερευνητές είδαν ότι οι χιμπατζήδες παρουσίασαν μεγάλο μέρος της ίδιας συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι μεγαλύτεροι άνθρωποι.

Οι μεγαλύτεροι χιμπατζήδες που μελέτησαν, προτιμούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο με άλλους που είχαν αμοιβαία φιλικά συναισθήματα. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να περνούν περισσότερο χρόνο μόνα τους, αλλά αλληλεπίδρασαν με πιο σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους, όπως οι μεγαλύτεροι αμοιβαίοι φίλοι τους. Και όπως οι μεγαλύτερο ενήλικες αναζητούν ηρεμία και γαλήνη, έτσι και οι ηλικιωμένοι χιμπατζήδες ήθελαν πιο «θετικές» σχέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News