Πως δεν θα χάσετε την ψυχική σας ηρεμία

Ψυχολογία
Πως δεν θα χάσετε την ψυχική σας ηρεμία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα ήταν καλό να αποφύγετε

Το άγχος στην σημερινή εποχή, σχεδόν για όλους, έχει γίνει πλέον κομμάτι της ζωής μας, όμως μερικές φορές ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε και αντιδρούμε στο στρες, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα εμπόδια.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι κανείς ιδιαίτερα ανυπόμονος, να «ξεσπάσει» την απογοήτευσή του σε κάποιον που δεν φταίει ή και να προκαλέσει περιττές συγκρούσεις, ακριβώς επειδή το στρες θολώνει την κρίση.

Και ενώ μερικοί άνθρωποι δημιουργούν περιστασιακά αυτόν τον τύπο δράματος στη καθημερινότητά τους, άλλοι μπορεί να «σαμποτάρουν» την ψυχική τους ευημερία δίχως να το συνειδητοποιούν, δημιουργώντας συνεχώς επιπλέον ψυχικό και συναισθηματικό στρες.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγετε

Οι ακόλουθοι τρόποι μπορεί να δημιουργήσουν ψυχικό και συναισθηματικό στρες, για αυτό θα πρέπει και να τους αποφεύγετε:

Αρνητικός τρόπος σκέψης

Μερικές φορές δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά για να βρούμε τον «εχθρό», αφού μπορεί να βρίσκεται στο κεφάλι μας και να μην είναι άλλος από τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας, ενώ σχηματίζεται κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να μας ακολουθήσει στη ζωή, «χρωματίζοντας» κάθε εμπειρία είτε σαν μια ακτίνα του ήλιου είτε όπως ένα σκοτεινό σύννεφο που μας περιβάλλει και εμποδίζει το όραμά μας για το μέλλον. Εκείνοι που υιοθετούν και επιλέγουν καθημερινά τον αρνητικό τρόπο σκέψης μπορεί να ερμηνεύσουν δυνητικά θετικά γεγονότα σε αρνητικά ή και να φτάσουν γρήγορα σε αβάσιμα συμπεράσματα που βασίζονται σε αρνητικές υποθέσεις.

Υπέρ – φορτωμένο πρόγραμμα

Εάν νιώθετε υπερβολικά πιεσμένοι, τότε το πρώτο πράγμα που θα ήταν καλό να κάνετε είναι να ελέγξετε το πρόγραμμά σας, ειδικά στην περίπτωση που έχετε την τάση να αναλαμβάνετε πολλές υποχρεώσεις παράλληλα. Η προσωπική μας εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο δεν είναι εφικτή αν δεν βρούμε και λίγο χρόνο για να ξεκουραστούμε. Για αυτό θα ήταν καλύτερα να διαμορφώνετε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην φροντίδα του εαυτού σας και στην προσωπική σας χαλάρωση. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι θα καταφέρετε να φέρετε εις πέρας όλα όσα θέλετε πιο εύκολα και πιο γρήγορα όταν θα είστε ξεκούραστοι και με γεμάτες «μπαταρίες» ενώ η καλή διάθεση ενισχύει σημαντικά την αποδοτικότητά σας.

Αδύναμες επικοινωνιακές δεξιότητες

Εάν πότε νιώσατε ότι έχετε αντιδράσει με τρόπο που δεν ταίριαζε σε μια συγκεκριμένη περίσταση, είτε γιατί αντιδράσετε επιθετική είτε γιατί διατηρήσατε μια ιδιαίτερα παθητική στάση, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, καθώς θα διευκολύνετε την καθημερινότητά σας, αφού θα μπορείτε να επικοινωνείτε πιο εύκολα με τους γύρω σας.

Παράλληλα οι συγκρούσεις είναι γενικά ένα κομμάτι της ζωής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις χειριζόμαστε μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει τις σχέσεις ή να προκαλέσει πρόσθετο στρες για αυτό είναι σημαντικό να αντιδρούμε με ψυχραιμία και να τις διαχειριζόμαστε σωστά.

Πηγή: Vita.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News