Ψυχολογία

Κρούσματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχαναγκασμός μετά το lockdown

Τι αναφέρει ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος

Η αύξηση των περιστατικών ατόμων με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού, ακόμα και στη μετά καραντίνας εποχή, είναι «σχεδόν σίγουρη», σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρη Σίμο.

Μετά την καραντίνα οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο δύσκολες καταστάσεις, την πανδημία και την οικονομική δυσχέρεια που θα επιφέρουν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, αυξημένα θα είναι και τα κρούσματα μετατραυματικού στρες, κυρίως μεταξύ ατόμων που διασωληνώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, «αντικρίζοντας» το θάνατο και των μελών των οικογενειών τους, ενώ κάποια άτομα, για καιρό και μέχρι να νοιώσουν και πάλι ασφάλεια με την εύρεση του εμβολίου, θα έχουν φοβικά σύνδρομα, για παράδειγμα, μήπως αγγίξουν κάποια επιφάνεια και κολλήσουν τον ιό.

Ο ίδιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αναφορικά με τα ψυχολογικά - ψυχιατρικά συμπτώματα που προκαλεί και θα προκαλέσει ο κορωνοϊός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο άνθρωπος θα καταφέρει να προσαρμοστεί και όλα θα αποτελέσουν παρελθόν, μόλις κερδηθεί η μάχη με τον ιό.

«Μας αγχώνει η έννοια του απρόβλεπτου και η αβεβαιότητα για το πώς θα διαχειριστούμε τα διάφορα στάδια. Τώρα δίνουμε μία μάχη με τον εχθρό, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, τι απώλειες θα υπάρχουν, αν θα μεταλλαχθεί ο ιός και λοιπά. Επίσης, δεν ξέρουμε, πόσο θα κρατήσει η ευτυχία που θα νοιώσουμε με το τέλος της καραντίνας. Αυτή η αβεβαιότητα αλλάζει ποιότητα από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα και από εποχή σε εποχή. Άλλοι την αντιμετωπίζουν ψυχραιμότερα, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του και άλλοι λιγότερο ψύχραιμα. Ο μέσος όρος δε θα φοβάται υπερβολικά, δε θα τρέχει να κρυφτεί στο σπίτι του.

Ωστόσο, μελέτες έδειξαν ότι έχει αυξηθεί το άγχος και η κατάθλιψη. Επίσης, άλλες μελέτες μεταξύ φοιτητών στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι αυξήθηκε ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Σίγουρα θα είναι δύσκολα για κάποιους να αντιμετωπίσουν μαζί την οικονομική δυσχέρεια και τον κορωνοϊό. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα δε θα παρουσιαστούν σε μαζικό βαθμό και θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε», σημειώνει ο κ. Σίμος.

Μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και άγχος

Κατά τον ίδιο, δε θα καταφέρουμε να αποφύγουμε κοινωνικής φύσης ψυχολογικά - ψυχιατρικά προβλήματα, ωστόσο, δε θα παρουσιαστούν πολλές υπερβολικές αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών, με την έννοια ότι δε θα τα χάσουν, μην ξέροντας πώς να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ποτήρι θα είναι μισογεμάτο. Θα δούμε διαταραχές μετά από τραυματικό στρες. Υπάρχουν άνθρωποι, που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, που διασωληνώθηκαν στα νοσοκομεία. Αυτοί και οικογένειές τους θα παρουσιάσουν μετατραυματικό στρες. Ούτε και αυτό, όμως, θα παρατηρηθεί σε μαζικό επίπεδο. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, διότι στην Ιταλία και στην Ισπανία θα κάνουν πολύ καιρό να το ξεπεράσουν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί και στη μετά καραντίνας εποχή αύξηση συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και θυμού, ωστόσο, δεν μπορώ να προβλέψω τη συχνότητα των κρουσμάτων. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν κρούσματα εξαιτίας των καταστάσεων που βιώνουμε, αλλά και πάλι όχι σε μαζικό βαθμό», σημειώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής.

Ψυχαναγκαστικές διαταραχές

Σε ό,τι αφορά τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές που αναπτύξαμε ή θα αναπτύξουμε σχεδόν όλοι οι πολίτες αυτήν την περίοδο, προσέχοντας πού θα ακουμπήσουμε, τι είναι καθαρό ή μολυσμένο κτλ., ο καθηγητής Ψυχιατρικής σημειώνει ότι μόλις αισθανθούμε ξανά ασφαλείς, θα επιστρέψουμε στην προ κορωνοϊού κατάσταση, ωστόσο, κάποια άτομα θα συνεχίσουν να προσέχουν περισσότερο.

«Αυτό παρατηρήθηκε και στην εποχή μετά τη γρίπη των πτηνών. Έβλεπα, για παράδειγμα, φοιτήτριες να έχουν στις τσάντες τους υγρά μαντηλάκια, ακόμα και μπουκαλάκια με αντισηπτικό. Αν λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα που καθορίζει ο ΕΟΔΥ, θα αποφύγουμε κρούσματα άγχους και ψυχαναγκαστικών διαταραχών. Για παράδειγμα, το αίσθημα της αβεβαιότητας μειώνεται και δεν έχουμε λόγο να αγχωνόμαστε, αν όλοι φοράμε μάσκες μέσα στα σούπερ μάρκετ», σημειώνει ο κ. Σίμος.  

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια