Ψυχολογία

Από το εγώ στο εμείς, από το ατομικό στο συλλογικό εν μέσω #Covid_19

 Απέναντι σε λύσεις ατομικές, προτάσσουμε την συλλογικότητα

Από την Ομάδα Ψυχολογικής ενδυνάμωσης της Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου

Ζώνη φόβου

 Ψάχνω και μοιράζομαι τα πάντα που μπορώ να βρω σχετικά με τον covid-19

 Αγοράζω όντας σε πανικό. Προμηθεύομαι χαρτί υγείας φαγητό φάρμακα που δε χρειάζομαι και όσες μάσκες και αντισηπτικά μπορώ να βρω διαθέσιμα.

 Βλέπω όλους τους άλλους γύρω μου σαν απειλή. Απομονώνομαι. Εκνευρίζομαι. Τους δαιμονοποιώ. Ψάχνω αποδιοπομπαίους τράγους και εξιλαστήρια θύματα να κατηγορήσω. Δίνω συνωμοτικές εξηγήσεις.

 Ζώνη αναπλαισίωσης

 Ακούω το φόβο μου μαθαίνω για τα μέτρα προστασίας και τα ακολουθώ ώστε να νοιώθω ασφαλής. Ακούω το θυμό μου όταν υποχρεώνομαι να μη τηρώ τα μέτρα ασφαλείας και νοιώθω εγκαταλελειμμένος από τη κοινωνία. Έχω δίκιο. Έχω ίσα δικαιώματα στην προστασία.

 Βάζω όρια σε ότι μου κάνει κακό. Από τις ειδήσεις μέχρι και τι τρώω και τι πίνω. Ενημερώνομαι από έγκυρες πηγές βάζοντας μέτρο στο χρόνο που διαθέτω σε αυτό.

 Δίνω χώρο στις σκέψεις και τα συναισθήματα μου παρατηρώντας και ακούγοντας τα μαζί με τις αντικρουόμενες πλευρές τους. Τα καλωσορίζω σαν οδηγούς δράσης ανοίγοντας ένα διάλογο μαζί τους.

 Φτιάχνω πρόγραμμα για να αξιοποιήσω το χρόνο μου. Βρίσκω τρόπους να ηρεμώ και να αποφορτίζω τον εαυτό μου. Γίνομαι δημιουργικός, μετατρέπω την ένταση μου σε δημιουργία.

 Αντιλαμβάνομαι πως και οι άλλοι γύρω μου ζουν την ίδια δύσκολη κατάσταση. Συνειδητοποιώ πως τους έχω ανάγκη και αυτοί εμένα. Η μοναξιά και η ζωή βουτηγμένη στο φόβο δεν είναι λύση. Ανταλλάσω λέξεις και βλέμματα συμπόνιας. Μιλάω για αυτό που νοιώθω.

 Αναπτύσσω κοινωνική συνείδηση. Αποποιούμαι το μότο της αποκλειστικής ατομικής ευθύνης που μας ορίζει ως μόνοι ένοχοι. Η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Ασκώ κριτική για τα παράλογα μέτρα που παίρνονται και για τα μέτρα που δεν παίρνονται.

  Ζώνη ανάπτυξης

 Ζω ενεργά στο τώρα και ορίζω πως θέλω να είναι η ζωή μου. Ανατρέχω στο παρελθόν και παίρνω δύναμη από τις αναμνήσεις μου. Κάνω όνειρα δίνοντας νόημα και προοπτική στη ζωή τη δική μου, τη δική σου, των παιδιών μας

 Παίρνω ενεργό ρόλο. Φροντίζω να βρίσκομαι μέσα σε δίκτυα σχέσεων. Σκέφτομαι τους άλλους και πως μπορώ να τους βοηθήσω. Την οικογένεια, τους φίλους, το γείτονα μου.

 Ζητάω και γω βοήθεια όπου χρειάζομαι. Συμμετέχω σε ομάδες αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Βρίσκω το ρόλο μου στο κοινωνικό σύνολο. Δε μένω θεατής.

 Διεκδικώ τα δικαιώματα μου και των άλλων γύρω μου. Στέκομαι δίπλα στον αγώνα των υγειονομικών για προσλήψεις και τροφοδοσία σε μέτρα προστασίας. Στέκομαι δίπλα σε όσους έχει εγκαταλείψει η κοινωνία. Έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα στη ζωή, την προστασία και την περίθαλψη. Αγωνίζομαι με όποιο τρόπο μπορώ.

 Έχω φωνή, έχω καρδιά, έχω μυαλό, είμαι μέλος μιας κοινωνίας. Δεν είμαι μόνος. Ανήκω σε κάτι μεγαλύτερο από μένα.

 

Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου - Ομάδα Ψυχολογικής Ενδυνάμωσης

www.facebook.com/Κοινότητα-Αλληλεγγύης-Ηρακλείου-Covid-19-112329083742655/

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια