default-image

Γονεϊκή αποξένωση: Όταν το παιδί χρησιμοποιείται ως... «όπλο»

Κρήτη
Γονεϊκή αποξένωση: Όταν το παιδί χρησιμοποιείται ως... «όπλο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το... μαρτύριο μετά το διαζύγιο - Παγκόσμια ημέρα γονεϊκής αποξένωσης η 25η Απριλίου

Ο όρος "γονεϊκή αποξένωση" ήταν - και πιθανότατα παραμένει - άγνωστος για τους περισσότερους.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα, πασίγνωστο στη ζωή εκατομμυρίων οικογενειών.

Τι είναι όμως η γονεϊκή αποξένωση, ο ορισμός της οποίας τοποθετείται σε Παγκόσμια Ημέρα κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου; Ο νομικός Μάριος Ανδρικόπουλος, που μίλησε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" και στον Λευτέρη Κουμαντάκης, είναι εκείνος που ξεκίνησε αυτήν την κοινωνική προσπάθεια, ίδρυσε και διαχειρίζεται τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιστοσελίδα για τη γονεϊκή αποξένωση.

«Η γονεϊκή αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση και μπορεί εύστοχα να οριστεί ως μια κατάσταση όπου ο αποξενωτής γονέας διαβάλλει, δημιουργεί ψευδείς αναμνήσεις, υποσκάπτει, συκοφαντεί ασύστολα τον αποξενωμένο γονέα, προκειμένου να κάνει το παιδί του να τον μισήσει», λέει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Συνεχίζοντας υποστηρίζει πως «η γονεϊκή αποξένωση είναι παραβατική συμπεριφορά και εκφράζεται αρχικά μέσω της άμεσης ή έμμεσης παρεμπόδισης επικοινωνίας του "στοχοποιημένου γονέα".

Δε σταματάει όμως εκεί. Στην πράξη το αποξενωμένο παιδί, όχι απλά χάνει την επικοινωνία με τον στοχοποιημένο γονέα, αλλά βαθμιαία αναπτύσσει με "υποβολιμότητα", την οποία προκαλεί ο αποξενωτής γονέας, αρνητικά συναισθήματα για τον "στοχοποιημένο γονέα", δίχως να υπάρχει αιτία και με τελικό στόχο του αποξενωτή γονέα τη διαγραφή του στοχοποιημένου/αποξενωμένου γονέα από την ίδια τη συνείδηση του παιδιού.

Τότε προκαλείται το λεγόμενο "σύνδρομο των ψευδών αναμνήσεων", όπου μέσω της διακοπής της επικοινωνίας, καθώς και λοιπών πρακτικών αποξένωσης, "σβήνουν" οι εικόνες του αποξενωμένου γονέα και αντικαθίστανται από την ψευδή εικόνα που περνάει ο αποξενωτής γονέας».

Ο κ. Ανδρικόπουλος δήλωσε μάλιστα πως σε αυτήν την περίπτωση «τα παιδιά καθίστανται "όμηροι" του αποξενωτή γονέα και προέκτασή του εις βάρος του αποξενωμένου, παρά πάσα λογική σεβασμού της παιδικής ψυχής. Έτσι η γονεϊκή αποξένωση είναι εξελικτική συμπεριφορά και σκόπιμο είναι να προληφθεί και να περισταλεί στο αρχικό στάδιο». Κάτι το οποίο, όπως είπε ο κ. Ανδρικόπουλος, «...είναι ζήτημα αποτελεσματικού νομικού πλαισίου και αποφασισμένων θεσμών απονομής Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, «η γονεϊκή αποξένωση αφορά χιλιάδες γονείς και παιδιά και τρέφεται από τη σιωπή, αλλά και από την καθυστέρηση στην επέμβαση της Δικαιοσύνης». Αναφορικά πάντως με την παρουσία συγκεκριμένης ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ανδρικόπουλος δήλωσε πως σκοπός είναι να αναδειχθεί η κοινωνική αυτή μάστιγα, με μόνο γνώμονα την προστασία της παιδικότητας, τον σεβασμό στον νόμο και τα δικαιώματα των γονέων ανεξαρτήτως φύλου.

Αυτό λοιπόν που πολλοί ζητούν, σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, είναι η ευθυγράμμιση του ελληνικού δικαίου με τη σύγχρονη αντίληψη περί δικαιωμάτων του παιδιού. Αυτό έχει αποφανθεί και ο Συνήγορος του Παιδιού, δηλαδή θέσπιση νομικής ισότητας μεταξύ των γονέων, ακόμη και μετά το διαζύγιο, αναφορικά με τα τέκνα τους. Αυτό θα συνεπαγόταν κοινή επιμέλεια με συναπόφαση για όλα τα σημαντικά θέματα, καθώς και, μεταξύ άλλων, ίσο χρόνο στον κάθε γονέα και εναλλασσόμενη κατοικία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News