Το 2020 ευκαιρία για νέο ξεκίνημα - Πως θα το πετύχετε;

Ψυχολογία
Το 2020 ευκαιρία για νέο ξεκίνημα - Πως θα το πετύχετε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα πρέπει να προσέξετε στους στόχους σας;

Κάθε νέο έτος θέτουμε νέους στόχους, αλλά δεν καταφέρνουμε πάντα να τους υλοποιήσουμε. Όνειρα, σχέδια και στόχοι που έμειναν στα… χαρτιά δεν θα πρέπει όμως να μας «κρατάνε» πίσω. Προς τα τέλη κάθε χρόνου, βρίσκουμε τη λίστα και κοιτάμε ποιοι επιτεύχθηκαν και ποιοι όχι. Αν οι στόχοι, που δεν επιτεύχθηκαν είναι σημαντικοί, μπαίνουν στη λίστα της επόμενης χρονιάς, ως οι στόχοι του νέου έτους.

Νέο έτος, νέο ξεκίνημα

Το νέο έτος συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα! Δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να τερματίσουν οτιδήποτε τους στεναχωρεί ή τους έχει πάει πίσω και να δουν τη ζωή με νέα οπτική. Στην ουσία, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αφήνοντας τον παλιό χρόνο πίσω, αφήνουν και ό,τι τους παρεμποδίζει την εξέλιξη. Κάτι τέτοιο αποτελεί μία πεποίθηση στην πραγματικότητα. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερο ον και οι στόχοι του νέου έτους δεν έχουν χρονικό περιορισμό ως προς το πότε να θέτονται.

Γιατί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται πάντα;

Συχνά παρατηρείται οι άνθρωποι να ξεκινούν δυναμικά και ευδιάθετα να πετύχουν τους στόχους τους, όμως εν τέλει αποτυγχάνουν. Οι λόγοι, που οφείλονται είναι ότι οι στόχοι του νέου έτους θέτονται με παρορμητική διάθεση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές είναι μη ρεαλιστικοί. Είναι επίσης συχνά αφηρημένοι και γενικοί. Για παράδειγμα ο στόχος «το 2020 θα είμαι ευτυχισμένος» είναι αφηρημένος. Τι σημαίνει ευτυχία; Για κάθε άτομο ορίζεται διαφορετικά.

Επαναλαμβανόμενοι στόχοι

Τι γίνεται στις περιπτώσεις, που κάποιοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και ανανεώνονται στις λίστες; Κάποιοι από αυτούς είναι σίγουρα επαναλαμβανόμενοι, όπως «να έχω ισορροπημένη διατροφή». Υπάρχουν κάποιοι  όμως, όπως «να πάω στο Παρίσι», που μπορεί να μπαίνουν συνεχώς στη λίστα κάθε νέους έτους. Τι σημαίνει αυτό; Για ποιο λόγο κάποιοι μας δυσκολεύουν περισσότερο από τους άλλους;

Τι πρέπει να κάνουμε;

Στην περίπτωση που δούμε πως κάποιοι στόχοι επαναλαμβάνονται, είναι σημαντικό να κάνουμε ανασκόπηση και να δούμε τι πιθανότατα πήγε λάθος. Είναι οι στόχοι του νέου έτους που είναι πραγματικά δύσκολοι; Σε ποιες αιτίες οφείλεται το ότι ο στόχος δεν επιτεύχθηκε; Δεν έχω καταφέρω τα τελευταία χρόνια να κάνω το ταξίδι στο Παρίσι, γιατί προέκυψε κάποιο θέμα και επένδυσα εκεί τα λεφτά ή έχω αγοραφοβία και φοβάμαι τους κλειστούς χώρους;

Σύμφωνα με τη θεωρία του Locke για τη στοχοθεσία, οι στόχοι του νέου έτους μπορούν να επιτευχθούν πιο εύκολα και άμεσα, όταν πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Αρχικά σύμφωνα με το maxmag.gr είναι σημαντικό να είναι συγκεκριμένοι και όχι αφηρημένοι και γενικοί. Επίσης, χρειάζεται να είναι μετρήσιμοι, να σπάνε δηλαδή σε μικρότερα βήματα μέχρι να επιτευχθούν.

Έπειτα, χρειάζεται να είναι ρεαλιστικοί. Ποιος είμαι εγώ για να σας πω τι είναι ρεαλιστικό, αλλά το ταξίδι στο Παρίσι φαίνεται πιο εφικτό από το ταξίδι στο διάστημα! Στη συνέχεια, είναι σημαντικό οι στόχοι να μπορούν να επιτευχθούν και να εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από εμάς και όχι από τους άλλους.

Τέλος, πολλοί δεν επιτυγχάνονται γιατί είναι αφηρημένοι χρονικά. «Κάποια στιγμή θα πάω στο Παρίσι» είναι ως στόχος αρκετά αφηρημένος; Πότε θα πάω; Χρειάζεται να τον κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Τον Σεπτέμβριο θα δρομολογήσω το ταξίδι στο Παρίσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News