Γεννιόμαστε με αυτοεκτίμηση - Τι μας την στερεί;

Χανιά
Γεννιόμαστε με αυτοεκτίμηση - Τι μας την στερεί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμοι οι πρώτοι 18 μήνες ζωής ενός παιδιού

Γεννιόμαστε με αυτοεκτίμηση αλλά διάφοροι παράγοντες μας τη στερούν και χρειάζεται να τη χτίσουμε από την  αρχή υποστηρίζει η γνωστή καθηγήτρια ψυχολογίας, ειδικής αγωγής και συμβουλευτικής Βίκυ Σίμου. Μιλώντας για τη σχέση της αυτοεκτίμησης με το σχολείο και την οικογένεια, η διευθύντρια του Κέντρου Συναισθηματικής Έρευνας και Αυτοεκτίμησης εξήγησε ότι το παιδί ενσωματώνει και κουβαλάει την ψυχική κατάσταση της μητέρας του από τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του.

Σύμφωνα με την οικογενειακή θεραπεύτρια - καθηγήτρια ψυχολογίας Βίκυ Σίμου: «Το παιδί είναι μια γέφυρα με τη μαμά μέχρι τους 18 μήνες . Ό,τι νοιώθει η μαμά το εγγράφει σα δικό του αλλά άνθρωπος είναι , δεν θα είναι και θυμωμένη και λυπημένη ;Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζει ότι είναι μια συνεχόμενη γραμμή, ότι είναι ενωμένο το παιδί εκεί».

Πότε αρχίζει η εξερεύνηση

Μέχρι τα δύο χρόνια πρέπει σύμφωνα με την διακεκριμένη καθηγήτρια ψυχολογίας να έχει αρχίσει ο διαχωρισμός και το παιδί να έχει περάσει στο στάδιο εξερεύνησης χάρη στο οποίο καλλιεργεί τη δύναμη της θέλησης.Παιδιά που παίζουν με περισσότερη ελευθερία αποκτώντας μυϊκή δύναμη, αποκτούν ταυτόχρονα και ψυχική.

Σύμφωνα με την κα Σίμου: «Ούτε η πολλή αυστηρότητα κάνει ,θα βγεις νευρωτικός. Αλλά η υπερπροστατευτικότητα είναι πιο δύσκολο θέμα, δεν το αφήνει να αναπτυχθεί».

Σημαντικός στην καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού, είναι και ο ρόλος του σχολείου που λειτουργεί συνδυαστικά με αυτόν της οικογένειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News