«Επιθετικά» διαζύγια στην Κρήτη - Πώς οι χωρισμένοι γονείς ταλαιπωρούν τους δασκάλους των παιδιών τους

Κρήτη
«Επιθετικά» διαζύγια στην Κρήτη - Πώς οι χωρισμένοι γονείς ταλαιπωρούν τους δασκάλους των παιδιών τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιθετικά» διαζύγια: Αντιμέτωπα τα σχολεία με δικαστικές διαμάχες γονέων

Αντιμέτωποι με δικαστικές διαμάχες διαζευγμένων γονέων ή ζευγαριών σε διάσταση βρίσκονται δάσκαλοι και διευθυντές δημοτικών σχολείων στα Χανιά.

Με φόντο και το πρόσφατο ακραίο περιστατικό κακοποίησης δασκάλας, από πατέρα που διεκδικούσε την επιμέλεια του παιδιού του, οι διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαν χθες συνάντηση με την εισαγγελέα Ανηλίκων κ. Χριστίνα Δημητριάδου και την υπεύθυνη του Γραφείου Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, υπαστυνόμο Α’ Σοφία Λογαρίδου.

Έκδηλος ήταν ο προβληματισμός των διευθυντών για τα περιστατικά που μετέφεραν οι συνάδελφοί τους, ενώ, όπως διαπιστώνεται, το φαινόμενο, με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαστάσεις, παρατηρείται σε όλα τα σχολεία. Όπως επιβεβαίωσε η υπαστυνόμος του Γραφείου Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, κ. Σοφία Λογαρίδου, «έχουν αυξηθεί πολύ τα “επιθετικά” διαζύγια, και τα διαζύγια όπου τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως κτήμα του καθενός και όχι ως μια ανθρώπινη προσωπικότητα που πρέπει να τύχει σεβασμού και από τους δύο γονείς. Στο πλαίσιο λοιπόν της ενδογονεϊκής διαμάχης, τα παιδιά γίνονται αποδέκτες διαμαχών για το ποιος από τους δύο γονείς πρέπει να τα βλέπει, ποιος έχει την επιμέλεια, ποιος είναι περισσότερο και ποιος λιγότερο γονιός...».

Έτσι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να παίξουν ρόλο δικηγόρου, αστυνομικού, δικαστικού και κοινωνικού λειτουργού, με πρωταρχικό πάντα μέλημα την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών τους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μανόλη Μηλιαράκη, «είναι τέτοια η πολλαπλότητα των καταστάσεων, ειδικά σε θέματα επιμέλειας και ποιος διαχειρίζεται τα παιδιά είτε για μεταγραφή είτε για φοίτηση, που μας ταλανίζουν. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Αντιμετωπίζουμε και περιστατικά κακοποίησης, παραμέλησης, και όχι μόνο, που μπορεί να συμβεί και από την πλευρά του σχολείου ακόμα».

Στη μέση συγκρούσεων

Πολύ συχνά γονείς που βρίσκονται σε διάσταση, ή που έχουν δικαστικές διαμάχες μετά το διαζύγιο, φτάνουν στο σημείο να διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών τους αναζητώντας από το σχολείο στοιχεία εις βάρος των πρώην συντρόφων τους. «Πρέπει να ζητάμε ποια είναι η κατάσταση της οικογένειας και μάλιστα σε δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς αλλάζουν τα όποια μέτρα, προσωρινά, ασφαλιστικά κ.λπ., και ένας διευθυντής είναι εκτεθειμένος ανά πάσα στιγμή σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, καθώς οι συγκρούσεις “βάζουν στη μέση” το σχολείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιαράκης.

Η ενημερωτική συνάντηση με την εισαγγελέα Ανηλίκων Χανίων και με την υπεύθυνη του Τμήματος Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

«Πάνω από όλα το συμφέρον του παιδιού»

Ως δεύτερη οικογένεια των παιδιών, το σχολείο καλείται να προστατεύσει μαθητές που βιώνουν δυσάρεστες ενδοοικογενειακές καταστάσεις. Η εισαγγελέας Ανηλίκων Χανίων κ. Χριστίνα Δημητριάδου, ενημερώνοντας τους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους κάλεσε να απευθύνονται στην Αστυνομία ή στις δικαστικές Αρχές.

«Πάνω απ όλα είναι το συμφέρον του ανήλικου τέκνου. Ο εκάστοτε διευθυντής και δάσκαλος είναι πάνω από το παιδί - σε ένα δευτερογενές επίπεδο είναι οι γονείς - και προσπαθεί να λύσει το θέμα στο σχολείο αρχικά», σημείωσε η κ. Δημητριάδου. Στην περίπτωση όμως που διαπιστώνει ότι επηρεάζεται αρνητικά η ψυχοσωματική υγεία του παιδιού, είτε γιατί οι γονείς μπορεί να το κακοποιούν, είτε γιατί μπορεί σε οποιοδήποτε επίπεδο να διαπράττουν ενδοοικογενειακή βία, ή γιατί παραμελούν βασικές συνθήκες διαβίωσής του και, εφόσον εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, τότε, όπως είπε η κ. Δημητριάδου, «άμεσα πρέπει να απευθύνονται στην Εισαγγελία Ανηλίκων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News