Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Απόψεις
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, με τα οποία ερχόμαστε συχνά σε επαφή, όπως είναι η τηλεόραση, τα περιοδικά, οι εφημερίδες, το διαδίκτυο κ.ά., έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε πολλές και κάθε είδους πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα

Γράφει η Δανάη Βασιλική Μπιζιάγκου

Ιδιαίτερα τα παιδιά πλέον έχουν αυτή τη δυνατότητα ήδη από πολύ μικρή ηλικία... Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν συνεχώς πληροφορίες, με τις οποίες μερικές φορές δε θα έπρεπε να έρθουν αντιμέτωπα, ούτε με αυτό τον τρόπο αλλά και ούτε την εκάστοτε χρονική στιγμή.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά θέματα για τα οποία θα πρέπει ο γονιός να μιλήσει στο παιδί του, πριν να αναγκαστεί το παιδί να τα ανακαλύψει από μόνο του μέσω άλλων ερεθισμάτων που μπορούν να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Ένα από αυτά είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα, το οποίο απασχολεί πολλούς γονείς και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, ένα κομμάτι της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, το οποίο σταδιακά και στην κατάλληλη ηλικία, ανάλογα με την ωριμότητα και την ανάπτυξη του παιδιού, μπορεί να μαθαίνεται. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό, αγάπη και στοργή. Είναι ένα φλέγον θέμα, το οποίο με τον σωστό χειρισμό θα βοηθήσει το παιδί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε αυτό το κομμάτι. Ο γονιός πρέπει να έχει άνεση στον λόγο του και να ενθαρρύνει το παιδί του, ώστε να μπορεί να κάνει μαζί του έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Με την εξοικείωση των λέξεων πάνω σε αυτό το ζήτημα, το παιδί θα μπορεί να το κατανοήσει ευκολότερα, δίνοντας βέβαια τις κατάλληλές πληροφορίες για την εκάστοτε ηλικία του παιδιού. Είναι σωστό να τονίσουμε στα παιδιά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά της σεξουαλικότητας, έχοντας πάντα κατά νου την ηλικία του παιδιού και τις ανάγκες του.

Οι γονείς θα ήταν καλό να είναι ξεκάθαροι και αντικειμενικοί και να λειτουργούν ως ένα πρότυπο για τα παιδιά τους. Να μπορούν ακόμη να είναι ειλικρινείς αφιερώνοντας χρόνο και προσπάθεια. Είναι σαφές ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, όμως με διαφορετικούς τρόπους, όπως με ένα παραμύθι, με ένα παιχνίδι αλλά και με άλλους διαδραστικούς τρόπους, μπορεί να επιτευχθεί αυτό σταδιακά. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το παιδί και να είμαστε δίπλα του σε οποιαδήποτε απορία του χωρίς δισταγμούς και αναβολές. Με το να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό του παιδιού και δίνοντάς του καλύτερα εφόδια, γίνεται πιο ώριμο και διαλλακτικό, έχοντας τη δυνατότητα μιας πιο ευχάριστης και ομαλής ανάπτυξης.

* Η Δανάη Βασιλική Μπιζιάγκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News