Ψυχολογία

Καλοκαίρι και καταθλιπτική διαταραχή - Ποια τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα καλοκαιρινά καταθλιπτικά συμπτώματα, τα οποία βιώνουν κάποιοι με ένταση και στρες - Το άγχος για την εικόνα του σώματός μας διογκώνεται το καλοκαίρι

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε το καλοκαίρι ως την περίοδο χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, ωστόσο για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι μια περίοδος κρίσης, με έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Πρόκειται για το σύνδρομο της αντίστροφης εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, σε όρους ψυχολογίας, ένα σύνδρομο που κάνει την εμφάνιση του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παίρνοντας τη μορφή κυρίως του στρες και της έντασης, και όχι τα συμπτώματα της κλασσικής κατάθλιψης.

Κόντρα στην καθολική αντίληψη για την βεβαρημένη ψυχολογική μας κατάσταση τη χειμερινή περίοδο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση συναισθηματικών διαταραχών ακόμη και το καλοκαίρι, την εποχή ανεμελιάς.

Βασική αιτία εμφάνισης της συγκεκριμένης διαταραχής, είναι οι εξαντλητικές ώρες εργασίας το καλοκαίρι, δεδομένου ότι η οικονομία του νησιού μας στρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω απ’ τον τουρισμό. Έτσι η αύξηση του στρες την εποχή του καλοκαιριού είναι πιθανό να οδηγήσει σε κάποιου είδους διαταραχή ακόμα και κατάθλιψη.

Την ίδια ώρα άλλοι παράγοντες έχουν να κάνουν με την εικόνα του εαυτού μας, μιας και το καλοκαίρι είναι η περίοδος που δείχνουμε περισσότερο το σώμα μας και έτσι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγούνται σε τέτοιου είδους διαταραχές.

Ακόμα ο λιγότερος ύπνος κατά τη θερινή εποχή, αλλά και φυσικά η οικονομική κρίση που περιορίζει πολλούς ανθρώπους να μην μπορούν να συμμετάσχουν σε καλοκαιρινές δραστηριότητες.  

Καλό θα είναι έτσι να οργανώνουμε το πρόγραμμά μας, συνδυάζοντας την εξαντλητική για πολλούς εργασία, με την ξεκούραση.

Σχόλια