Ψυχολογία

Xάρβαρντ: Γιατί είμαστε αφηρηµένοι το 46,9% της ηµέρας;

Η αφηρηµάδα είναι ο τρόπος µε τον οποίο κατ’ εξοχήν λειτουργεί ο εγκέφαλος

Έρευνα του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ έδειξε πως είμαστε αφηρηµένοι… τη µισή διάρκεια της ηµέρας και υπάρχει επιστημονικός λόγος που συμβαίνει αυτό. Τον µισό από τον χρόνο που είµαστε ξύπνιοι, τον περνάµε σκεπτόµενοι πράγµατα άλλα από τη δραστηριότητα στην οποία υποτίθεται ότι είµαστε επικεντρωµένοι. Αυτό είναι το συµπέρασµα της µελέτης των Matthew Killingsworth και Daniel Gilbert του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ, που δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science». Ο άνθρωπος περνάει µεγάλο µέρος του χρόνου του σκεπτόµενος πράγµατα που συµβαίνουν γύρω του, αναλογιζόµενος γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, που θα µπορούσαν να συµβούν στο µέλλον ή που απλώς δεν θα συµβούν ποτέ, αναφέρουν οι δύο επιστήµονες. Η αφηρηµάδα είναι ο τρόπος µε τον οποίο κατ’ εξοχήν λειτουργεί ο εγκέφαλος.

«Δεν υπάρχει τίποτε παράξενο σ’ αυτό. Η αφηρηµάδα (mind wandering) είναι τόσο διαδεδοµένη επειδή είναι αδύνατο να σταµατήσουµε τη σκέψη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγµένος για να εργάζεται ακατάπαυστα» σημειώνουν. Είμαστε αφηρηµένοι το 46,9% της ηµέρας µας και υπάρχει µόνο µία δραστηριότητα στην οποία η αφηρηµάδα µας κατεβαίνει κάτω από το 30%: η σεξουαλική.

Εργασία, υπολογιστής, social media, τηλεόραση και οι συζητήσεις αποτελούν εξαιρετικό υπόβαθρο για να αφαιρούµαστε. Τα σπορ, το παιχνίδι, το ραδιόφωνο, η φροντίδα του σώµατός µας ή των παιδιών µας είναι αντιθέτως ασχολίες που κρατούν το µυαλό σχετικά περισσότερο στο παρόν. Οι ψυχολόγοι ωστόσο τονίζουν σύμφωνα με το bovary.gr πως αν θέλουµε να είµαστε χαρούµενοι, είναι καλύτερα να επικεντρωνόμαστε στο παρόν. Καλό είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή. Το παρόν είναι το μόνο που υπάρχει. Το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει σχηματιστεί ακόμα.

 

Σχόλια