default-image

3 πράγματα που «σαμποτάρουν» την ευτυχία μας

Ψυχολογία
3 πράγματα που «σαμποτάρουν» την ευτυχία μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να φτάσεις στην ευτυχία

Η κατάκτηση της ευτυχίας είναι ίσως το πιο δύσκολο και πολυπόθητο θέμα για όλους. Γιατί όμως δυσκολευόμαστε τόσο;

Ο κύριος λόγος είναι γιατί σαμποτάρουμε τον ίδιο τον εαυτό μας και την ίδια μας την ψυχολογία.

Οι επιστήμονες σύμφωνα με το ediva.gr τελικά αποφάνθηκαν ότι είναι 3 πράγματα που κάνουμε και εμποδίζουμε την ευτυχία μας. Τρία πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να είσαι χαρούμενη.

Η ευγνωμοσύνη φέρνει τη χαρά

Δε θα μπορέσεις να πιστέψεις πόσες αμέτρητες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευγνωμοσύνη φέρνει τη χαρά. Τα θεωρούμε όλα δεδομένα τη σήμερον ημέρα- βγήκε λίγο η νουθεσία της γιαγιάς εδώ- που δεν σταματάμε μια στιγμούλα να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε ή αυτό που καταφέραμε ή μας έδωσαν. Δεν είναι κακό να πεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «συγγνώμη». Από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι εμένα αυτά μου φτιάχνουν τη διάθεση και μου χαρίζουν χαμόγελο.

Ζήτα συγγνώμη αν πέσεις πάνω σε κάποιον και παρατήρησε το πρόσωπο του. Στην αρχή θα ξαφνιαστεί και έπειτα θα σου απαντήσει μάλλον «δεν πειράζει». Όταν είσαι σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα πες μια καλημέρα και ένα ευχαριστώ. Μην ξεχνάς να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου γιατί πραγματικά τότε θα μπορει να είσαι πάντα χαρούμενη.

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους με αρνητικό τρόπο

Μια κακή συνήθεια που έχουμε όλοι είναι ότι συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Πάντα οι άλλοι είναι καλύτεροι, εξυπνότεροι και εμείς πάντα κατώτεροι και ποτέ δε θα τους φτάσουμε. Στάσου μια στιγμή, γιατί όχι; Ακόμα και στα αθλήματα και τα υψηλότερα και θεωρητικά άπιαστα ρεκόρ, τα έχουν σπάσει. Αντί να κοιτάς τον άλλον και να λες ότι απλά είναι καλύτερος σου, κοίταξε τον με θαυμασμό και κάνε αυτό το άτομο πηγή έμπνευσης για να γίνεις καλύτερη.

Και επίσης μη μου συγκρίνεις πορτοκάλια με μήλα. Κάνε μια υγιή σύγκριση. Για παράδειγμα, εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή μου είναι αδύνατο να τρέξω 500ρι και να βγω πρώτη. Είμαι εντελώς απροετοίμαστη απέναντι σε κάποιον που το κάνει κάθε μέρα. Όμως με θέληση και εξάσκηση μπορώ να τα καταφέρω. Άλλαξε αυτό που ορίζουμε ως mindset- τρόπος σκέψης. Θα δεις πως θα καταφέρεις να είσαι χαρούμενη.

Σταμάτα να ψάχνεις την ευτυχία, κυνηγώντας πράγματα

Ναι μπορεί η επίτευξη των στόχων μας να μας κάνουν να νιώθουμε χαρά και ευτυχία, όμως από ότι θα έχεις παρατηρήσει η χαρά αυτή είναι προσωρινή μιας και πάντα υπάρχει ο επόμενος στόχος. Απόλαυσε την κάθε επιτυχία σου και μην αφαιρέσεις τίποτα από την στιγμή και φρόντισε να κρατήσεις αυτό το αίσθημα για τον εαυτό σου. Γιατί στην τελική θα πρέπει να νιώθεις χαρά με το πόσο ικανός είναι ο εαυτός σου και όχι με το αποτέλεσμα αυτού. Όταν συστηματικά δουλεύεις και επιβραβεύεις τον εαυτό σου για όσα κατάφερες- όσο μικρά ή μεγάλα και αν είναι- τότε μόνο υπάρχει πραγματική ευτυχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News