Τι είναι αυτό που επηρεάζει έναν έφηβο και πού οδηγεί η έλλειψη επικοινωνίας;

Ψυχολογία
Τι είναι αυτό που επηρεάζει έναν έφηβο και πού οδηγεί η έλλειψη επικοινωνίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους γονείς το «κλειδί» για να περιοριστούν οι συγκρούσεις

Η ομαλή μετάβαση στη εφηβεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πρώτα βιώματα και με την αγάπη που εισπράττει η μητέρα από τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού της, τόνισε η γνωστή ψυχολόγος και συγγραφέας Τένια Μακρή σε ημερίδα που οργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Χανίων με θέμα έφηβος: Ο γνωστός - άγνωστος.

Η προσκόλληση των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο είναι σύμφωνα με την Τένια Μακρή τρόπος καταφυγής και διεξόδου από τη μοναξιά και από την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με τη μητέρα.

Καθοριστική στη ζωή ενός εφήβου είναι η επικοινωνία με τους γονείς του, εξήγησε η ψυχολόγος Αννέτα Μαρκογιαννάκη απαντώντας στο ερώτημα τι μπορούν να κάνουν οι γονείς  απέναντι στους συχνά δυσπρόσιτους έφηβους που άλλοτε αποτραβιούνται στη σιωπή τους κι απομονώνονται και άλλοτε εξεγείρονται με την παραμικρή αφορμή.

Η περίοδος των εξετάσεων στην εφηβεία δημιουργεί ένα συγκρουσιακό περιβάλλον που βιώνετε με έντονο άγχος. Η ψυχοθεραπεύτρια Νεκταρία Καστρινάκη εξήγησε πως οι γονείς μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές καταστάσεις του άγχους.

Τα χρόνια της εφηβείας αποτελούν πραγματικό μυστήριο για τους γονείς που όμως σύμφωνα με τους ειδικούς αν καταστήσουν σαφή τη διακριτική παρουσία τους σαν στήριγμα για το παιδί τους, η περίοδος αυτή μπορεί να εξελιχθεί ανώδυνα και ομαλά και για τις δύο πλευρές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News