Τι είναι η Yoga Γέλιου και ποια τα οφέλη της σε παιδιά και γονείς;

Γυναίκα & παιδί
Τι είναι η Yoga Γέλιου και ποια τα οφέλη της σε παιδιά και γονείς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Κυριακή,17 Φεβ 2019, 11:00
ΧΩΡΑφΙ - Κέντρο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας και Παραστατικών Τεχνών
Μη χάσετε το δίωρο εργαστήριο στο Ρέθυμνο που θα είναι γεμάτο γέλια

Το γέλιο είναι η μεγαλύτερη θεραπεία για τον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό το έχουν καταλάβει οι ειδικοί οι οποία έχουν οργανώσει μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους που θα τους αναζωογονήσει.

Πρόκειται για μια νέα τεχνική γελωτοθεραπείας ή αλλιώς… yoga γέλιου. Μέσα σε δύο ώρες, οι συμμετέχοντες θα περάσουν στιγμές χαράς και ευεξίας με κύριο άξονα το γέλιο.

Η Υoga του Γέλιου είναι μια δημιουργική δραστηριότητα όπου ο γονιός έρχεται σε επαφή με το παιδί του και βιώνει τη χαρά και τα οφέλη του γέλιου μέσα από μια αμφίδρομη διαδρομή, όπου ο ένας δίνει και ο άλλος παίρνει! Παίζοντας και γελώντας, βελτιώνεται ο συντονισμός του σώματος, ο προσανατολισμός, η οπτική κι ακουστική αντίληψη, καθώς και η συγκέντρωση.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο, αλλά και πόσο όμορφο είναι να είσαι γονιός.

Όμως με τους γρήγορους ρυθμούς καθημερινότητας που διανύουμε δεν μένει χρόνος για χαλάρωση, παιχνίδι και ποιοτικό χρόνο μαζί με το παιδί.

Κι αφού το σώμα και ο νους χρειάζονται ξεκούραση και χαρά, στη yoga γέλιου οι γονείς έχουν την ευκαιρία να αποφορτιστούν μέσα από το γέλιο, να φορτίσουν τις μπαταρίες τους, παρέα και μαζί με το παιδί τους, ενδυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ τους!

Πολύ σημαντικό μιας και η ανάγκη για παιχνίδι ειδικά μαζί με τους γονείς είναι καθοριστική για την ανάπτυξη κι εξέλιξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να βλέπουν και να νιώθουν τους γονείς τους χαρούμενους. Στο εργαστήριο αυτό, λοιπόν, που διοργανώνεται στο Ρέθυμνο, τα παιδιά βιώνουν ακριβώς αυτό: τους γονείς τους χαρούμενους, χαλαρούς, και γελαστούς!

Το γέλιο είναι το φυσικό μας αγχολυτικό! Ελάτε να δονηθούμε μαζί με τα παιδιά μας στη Χαρά, στο Γέλιο και στο Παιχνίδι! Γιατί ό,τι κάνουμε με το σώμα μας, δημιουργεί αλλαγές στον εσωτερικό μας κόσμο και στα συναισθήματα μας, και αντίστροφα!

Τι είναι η Yoga Γέλιου

Η yoga γέλιου είναι μια καινοτομική πρωτοποριακή ιδέα που ξεκίνησε το 1995 από τη Βομβάη της Ινδίας από τον Δόκτορ Μαντάν Κατάρια παθολόγο ιατρό και δάσκαλο της yoga. Ονομάστηκε έτσι γιατί συνδυάζει διαφραγματικές αναπνοές της yoga pranayama με ασκήσεις γέλιου. Η yoga γέλιου δε βασίζεται στο χιούμορ ή στα ανέκδοτα!

Ο καθένας μπορεί να γελάσει χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα.

Γελάμε σαν άσκηση στην αρχή και επειδή βρισκόμαστε σε ομάδα και διατηρούμε οπτική επαφή μεταξύ μας σύντομα καταλήγουμε σε αυθόρμητο μεταδοτικό γέλιο.

Η ιδέα της yoga γέλιου στηρίζεται στο επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα στο προσποιητό και αυθόρμητο γέλιο, κι έτσι απολαμβάνουμε τα ίδια φυσιολογικά και ευεργητικά οφέλη στο σώμα μας, είτε γελάσουμε προσποιητά, είτε εγκάρδια.

Τα οφέλη του γέλιου

-Το γέλιο είναι αγχολυτικό. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών άγχους, την επινεφρίνη και την κορτιζόλη.

-Το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας.

-Το γέλιο είναι αντιγηραντικό. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, και τρέφει το δέρμα κάνοντάς το να λάμπει.

-Το γέλιο είναι μία αερόβια άσκηση, ισάξια με οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση.

-Το γέλιο αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης (το φυσικό αναλγητικό του σώματος) στο αίμα.

-Το γέλιο βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας την έκκριση των στρεσογόνων ορμονών.

-Το γέλιο βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, της νευρικότητας και των ψυχοσωματικών διαταραχών.

-Η Yoga του γέλιου μας κάνει πιο δημιουργικούς και βελτιώνει την αίσθηση του χιούμορ μας.

-Το γέλιο αλλάζει την αντιμετώπιση μας για τα καθημερινά άγχη, απομυθοποιεί τον αγώνα για εξουσία και διώχνει το θυμό με το να τον απελευθερώνει.

-Το γέλιο μας βοηθά να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την αυτοέκφραση μας.

Η Yoga Γέλιου για παιδιά

Η συνταγή είναι απλή! Συνδυάζουμε ασκήσεις γέλιου, ήπιες αναπνοές και ασκήσεις stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα, τραγούδι, αυθόρμητη έκφραση και το αποτέλεσμα, είναι γέλιο που ρέει κατευθείαν από την καρδιά!

Οφέλη της Yoga Γέλιου για τα παιδιά

-Χτίσιμο αυτοπεποίθησης: Τα παιδιά μαθαίνουν να νιώθουν άνετα σε οποιαδήποτε κατάσταση και αναπτύσσουν συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες

-Αντιμετώπιση άγχους: Το γέλιο περιορίζει τις παιδικές ασθένειες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Το γέλιο είναι ένας συνδυασμός βαθιάς εισπνοής και πλήρους εκπνοής, προκαλώντας άριστη οξυγόνωση, βαθιά ξεκούραση και πνευματική διαύγεια.

-Βελτίωση επικοινωνίας: Το γέλιο κινητοποιεί κι ενδυναμώνει τις μαθησιακές και γνωστικές ικανότητες, τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη εσωτερικών κινήτρων.

-Όταν τα παιδιά γελούν μαζί σε μια ομάδα, δημιουργείται θετική ενέργεια, η οποία απορρέει και δημιουργεί ταυτόχρονα θετικά συναισθήματα.

-Το ελεύθερο από σκέψεις γέλιο, οδηγεί σε δημιουργία αίσθησης ευεξίας και ανάτασης.

Αποτέλεσμα; Τα παιδιά φεύγουν από το Εργαστήριο γεμάτα από χαρά και αυτοπεποίθηση!

Το εργαστήριο για γονείς και παιδιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί έχω τη μία το μεσημέρι με ένα διάλειμμα 15 λεπτών. Για τις συμμετοχές σας, απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 6974 053700.

Το δίωρο εργαστήριο θα λάβει χώρα στο ΧΩΡΑφΙ - Κέντρο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας και Παραστατικών Τεχνών, οδός Κονδυλάκη 10, Ρέθυμνο.

Προσφορά Γνωριμίας: 10 ευρώ / γονιό έως 2 παιδιά (πλέον ΦΠΑ)

Για την καλύτερη διεξαγωγή του εργαστηρίου θα χρειαστεί να φοράμε άνετα ρούχα για να μπορούμε να γελάσουμε ελεύθερα και να έχουμε για κάθε παιδί 2ο ζευγάρι κάλτσες.

Εισηγήτρια: Ελευθερία Σικινιώτη - Ηθοποιός, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Πιστοποιημένη Συντονίστρια Υoga Γέλιου.

Ποια είναι η Ελευθερία Σικινιώτη

Η Ελευθερία Σικινιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Απόφοιτη της Ανώτερης σχολής Δραματικής Τέχνης Melissa Art School της Έλντας Πανοπούλου το 2008.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις ως ηθοποιός από το 2008 μέχρι και σήμερα.

Υπήρξε μέλος στη μουσική ομάδα θεάτρου Σπείρα - Σπείρα με τον Σταμάτη Κραουνάκη. Παράλληλα με το θέατρο εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού από το 2012.

Είναι πιστοποιημένη συντονίστρια της Υoga Γέλιου και μέλος στο παγκόσμιο κλαμπ γέλιου (Laughter Yoga International) από το 2013.

Εργάζεται ως δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού σε ιδιωτικά σχολεία και ως ηθοποιός σε παιδικές παραστάσεις.

Από το Νοέμβρη του 2015 με την υποστήριξη του Δημοτικού θεάτρου Τρικάλων προσέφερε τις υπηρεσίες της στο κοινωνικό κλαμπ γέλιου Τρικάλων (σε ομάδα ενηλίκων).

Επίσης συνεργάζεται ως εμψυχώτρια-ηθοποιός με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση www.theatroedu.gr από το 2016.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News