Ψυχολογία

Μάθε να λες «όχι» χωρίς τύψεις

Βάλε τα όριά σου

Μπορεί μέσα σου να πιέζεσαι, να θέλεις να αρνηθείς, όμως να δυσκολεύεσαι να πεις το «όχι».

Τα άτομα που δυσκολεύονται να αρνηθούν είναι τα άτομα που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους, που αισθάνονται πανικό μπροστά στις συγκρούσεις και ο φόβος ότι θα απογοητεύσουν τους γύρω τους είναι μεγάλος.

Όμως όταν λες συνεχώς «ναι» στους άλλους, αρχίζεις και λες «όχι» στον εαυτό σου. Κάνεις στην άκρη το πρόγραμμά σου, βάζεις τους στόχους σου σε δεύτερη μοίρα και αρχίζεις να αισθάνεσαι πως δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Πρέπει να μάθεις να βάζεις όρια και να λες «όχι» σε οτιδήποτε σε βγάζει εκτός της πορείας σου. Γι’ αυτό ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να βάλεις όρια ώστε να μπορείς να πεις πιο εύκολα «όχι» και να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου.

Πως θα μπορέσεις να τα καταφέρεις;

  1. Μην αναβάλλεις την απάντηση

Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή να πεις «όχι», ενώ έχεις δώσει την αίσθηση ότι θα πεις «ναι». Μπορεί να σου είναι δύσκολο να αρνηθείς, αλλά καλό είναι να μην καθυστερείς να εκφράσεις το συναίσθημά σου. Μια ξεκάθαρη απάντηση από την αρχή είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

  1. Μην αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων

Πολλές φορές όταν λέμε «όχι», ο άλλος αντιδρά άσχημα. Θυμώνει, κάνει μούτρα, απογοητεύεται. Και εσύ ακριβώς επειδή αρχίζεις να νιώθεις άσχημα και θες να είσαι το καλό παιδί, αλλάζεις κάπως την αρχική σου δήλωση, τη μετριάζεις και στο τέλος καταλήγεις να πεις «ναι». Εδώ όμως είσαι λάθος. Μείνε ευγενικά στην αρχική σου θέση και μην επηρεάζεσαι για τα συναισθήματα των άλλων.

  1. Μη απολογείσαι επειδή λες «όχι»

Δώσε μια εξήγηση, αλλά μην αρχίζεις να απολογείσαι λες και έκανες κάτι κακο. Βάλε τα όριά σου, πολιτισμένα και ευγενικά.

  1. Αν επιμένει, δείξε υπομονή

Όσο κι αν επιμένει κάποιος, εσύ πρέπει να μείνεις στην αρχική σου θέση και να μην αλλάξεις γνώμη επειδή πιέζεσαι.

  1. Εξήγησε τι μπορείς να κάνεις

Όταν αρνείσαι να κάνεις κάτι, μπορείς να προσφέρεις σε αυτό το άτομο μια άλλη εναλλακτική, μια επιλογή. Επίσης μπορείς να του πεις τι μπορείς να κάνεις γι αυτό που σου ζητάει. 

Το να λες «όχι» όπου χρειάζεται δεν είναι τόσο εύκολο και φυσικά χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση. Πρέπει όμως να βάζεις τα όριά σου.

 

Πηγή: bovary.gr

Σχόλια