Βinge-watching: Ο εθισμός της σύγχρονης εποχής

Επιστήμη
Βinge-watching: Ο εθισμός της σύγχρονης εποχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Binge-watching», «binge-viewing» ή «marathon-viewing»: Ένας νέος όρος για τον εθισμό στις τηλεοπτικές σειρές

Οι τηλεοπτικές σειρές, που - τις περισσότερες φορές - παρακολουθούμε διαδικτυακά, έχουν πλέον γίνει η συνήθεια εκατοντάδων ανθρώπων και στην Ελλάδα.

Όμως, πόσοι βλέπουν μόνο ένα επεισόδιο της αγαπημένης τους σειράς;

Αυτός ο... εθισμός σε τηλεοπτικές σειρές ονομάζεται «binge-watching», «binge-viewing» ή «marathon-viewing» και πρόκειται για την πρακτική του να παρακολουθεί κάποιος πολλά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω DVD ή digital streaming.

Σε έρευνα του Netflix το 2014, το 74% των ανθρώπων χαρακτήρισε το «binge-viewing» ως την πρακτική του να παρακολουθεί κανείς 2 έως 6 επεισόδια της ίδιας σειράς την φορά.

Μάλιστα, ο ορισμός αυτός άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 2013 ενώ τον Νοέμβριο του 2015, το Collins English Dictionary επέλεξε το «Binge-watching» ως τη λέξη της χρονιάς.

Γιατί πρόκειται για εθισμό;

Η κλινική ψυχολόγος Renee Carr αναφέρει ότι το «binge-watching» μας κάνει να νιώθουμε ωραία, λόγω των χημικών που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με το Nbcnews.

«Όταν κάνουμε μια δραστηριότητα που μας αρέσει, ο εγκέφαλος παράγει ντοπαμίνη. Το χημικό αυτό δίνει στο σώμα μας μια φυσική, εσωτερική επιβράβευση της ευχαρίστησης που ενισχύει την συνέχιση της δραστηριότητας. Είναι το σήμα του εγκεφάλου που μεταδίδεται στο σώμα. Ο οργανισμός έτσι μοιάζει να είναι ανεβασμένος σαν να έχει πάρει ναρκωτικά. Βιώνεις μια ψευδο-εξάρτηση από την σειρά γιατί αναπτύσσεις μια λαχτάρα από την ντοπαμίνη», αναφέρει η ψυχολόγος.

Το «binge-watching» προσφέρει μια προσωρινή απόδραση από την καθημερινότητα και μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανακούφισης του στρες, σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο του Doctor On Demand, John Mayer.

Τι συμβαίνει όταν το «binge-watching» τελειώσει;

Τότε, νιώθουμε θλίψη και μάλιστα περνάμε το στάδιο του θρήνου της απώλειας, όπως αναφέρει ο δρ. John Mayer. «Το αποκαλούμε καταστατική κατάθλιψη καθώς παρακινείται από ένα αναγνωρίσιμο, απτό γεγονός. Η διέγερση του εγκεφάλου μας μειώνεται όπως σε όλες τις άλλες μορφές κατάθλιψης».

Το κλειδί για να έχουμε τα οφέλη του «binge-watching» χωρίς τις αρνητικές συνέπειες είναι να θέσουμε κάποια όρια όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που περνάμε βλέποντας σειρές ή άλλα τηλεοπτικά προϊόντα. Π.χ. 2-3 επεισόδια ή 2 ώρες.

Πηγή: bovary.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News