Ψυχολογία

H ηλικία στην οποία γονείς χάνουν τον έλεγχο του παιδιού τους

Η αίσθηση της απώλειας ελέγχου έχει να κάνει κυρίως με τη διατροφή. Όταν το παιδί ξεκινά το γυμνάσιο, είναι πιθανό να πηγαίνει και να έρχεται μόνο του από το σχολείο, ή να κάνει μικρές βόλτες με φίλους του, χωρίς την επιτήρηση του γονέα. 

Έτσι, ο φόβος των γονιών είναι ότι, η αίσθηση ελευθερίας θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να καταναλώνει όλες εκείνες τις ανθυγιεινές τροφές που ήταν «απαγορευμένες» στο σπίτι: σοκολάτες, αναψυκτικά, πατατάκια και junk food κάθε είδους. 

Μάλιστα, το 43% δήλωσε ότι βρίσκει άδειες συσκευασίες από τέτοιες τροφές, κρυμμένες στο δωμάτιο των παιδιών ενώ το 39% παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει πάντα τις παρέες τους. Σε αυτή την ηλικία, αρχίζουν οι πρώτοι καβγάδες με θέμα τη σωστή διατροφή, με αποτέλεσμα να οξύνεται στα παιδιά η αίσθηση της αντίδρασης. 

«Οι έφηβοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες με τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα παιδιά αντιδρούν στους γονείς, δοκιμάζουν τα όρια της ελευθερίας τους αλλά και νιώθουν πιεσμένα από τις νέες σχολικές υποχρεώσεις και τη διαδικασία κοινωνικοποίησης», δήλωσε σύμφωνα με το thetoc.gr ένας υπεύθυνος της έρευνας. 

Σχόλια