default-image

Πώς αντιμετωπίζουμε τους χειριστικούς ανθρώπους – Μήπως έχουμε υπάρξει και εμείς;

Ψυχολογία
Πώς αντιμετωπίζουμε τους χειριστικούς ανθρώπους – Μήπως έχουμε υπάρξει και εμείς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα, δυστυχώς και κερδίζει έδαφος η λέξη χειριστικότητα, μια συμπεριφορά που λίγο έως πολύ, είναι πιθανό να έχουμε υποστεί στην σχέση μας, στις συναναστροφές μας, στην οικογένεια μας και πολύ περισσότερο στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Λίγο έως πολύ όλοι έχουμε να διηγηθούμε για ένα χειριστικό άνθρωπο που έχει βρεθεί στο διάβα μας. Ο χειριστικός άνθρωπος διεκδικεί αυτό που θέλει χωρίς καν να το ζητήσει τις περισσότερες φορές είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Μιλάμε για ανθρώπους που χρησιμοποιούν το συναίσθημα, ή τον εκβιασμό για να μπορέσουν να πετύχουν αυτό που θέλουν να πετύχουν.

Χειριστικούς ανθρώπους συναντάμε σε προσωπικότητες όπως το νάρκισσο που αγαπάει τον εαυτό του , στα άτομα με ασταθές συναίσθημα, στα λεγόμενα αντικοινωνικά άτομα, στα ψυχαναγκαστικά άτομα αυτά που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα άρα και τους γύρω τους άτομα και στα λεγόμενα παθητικά άτομα.

Αίσθηση προκαλούν τα όσα ανέφερε στην εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ με τη Νικολέτα Σφακιανάκη , ο γνωστός ψυχολόγος, Νίκος Παπανικολάου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χειριστικές συμπεριφορές συναντάμε όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.

Πώς εκδηλώνεται η χειριστικότητα

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπανικολάου: «Εκδηλώνεται προοδευτικά στις σχέσεις των ανθρώπων και υπάρχει ένα θύμα που λειτουργεί πάντα δεκτικά στο χειρισμό του χειριστικού ανθρώπου. Το παράδοξο είναι όταν βάλει όριο στο χειριστικό άτομο, ο χειριστικός διαλέγει άλλο άτομο»..

Υπάρχουν δύο βασικές τακτικές που χρησιμοποιούνται για να ασκήσει κανείς έλεγχο επάνω στον άλλο, οι οποίες συνήθως πάνε μαζί. Η πρώτη είναι μια υπόσχεση «κέρδους». Το χειριστικό άτομο υπόσχεται να «παρέχει» κάτι εάν ο άλλος ενδώσει σε αυτό που ο πρώτος θέλει, π.χ σου υπόσχομαι ότι θα σταματήσω να το κάνω θέμα αν μου πεις ότι είναι η τελευταία φορά που συναντάς τη Νίκη». Η άλλη τακτική είναι η «υπόσχεση» της αποφυγής της απώλειας (ή απειλή της απώλειας κάποιου πράγματος) π.χ «Να ξέρεις ότι εγώ θα είμαι κάθε βράδυ έξω αν γυρίζω και βρίσκω το σπίτι ατακτοποίητο». Τα συγκεκριμένα παραδείγματα βέβαια είναι προφανείς απόπειρες χειρισμού, ενώ πολύ πιο συχνά ένα χειριστικό άτομο θα χρησιμοποιήσει πιο ‘λεπτές’ μεθόδους.

Πολύ δύσκολα , αναγνωρίζει το χειριστικό άτομο ότι έχει χειριστική συμπεριφορά και τις περισσότερες φορές το ίδιο άτομο δεν καταλαβαίνει ότι φέρεται τόσο άσχημα .

Αυτό που πρέπει να κάνουμε απέναντι στο χειριστικό άτομο.

«Άρα το κλειδί για να το βοηθήσουμε είναι με να ορθώσουμε έναν τοίχο μπροστά και να αλλάξουμε εμείς απέναντι του. Να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε αν αξίζει αυτή τη σχέση, και αν πρέπει να υπάρχει αυτή η σχέση.

Επίσης χρησιμοποιούμε πρώτο πρόσωπο απέναντι του και δεν διστάζουμε σε καμία περίπτωση να πούμε όχι και το όχι να είναι ξεκάθαρο και να μην είναι ευμετάβλητο», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου

Δύσκολα αλλάζει ένας χειριστικός άνθρωπος καθώς είναι μια κατάσταση σαν ένας τρόπος επιβίωσης ,όταν ειδικά πετυχαίνει αυτό που θέλει να πέτυχει. Χειριστικές συμπεριφορές συναντιούνται ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους και η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί είτε γιατί συναινούν οι υπόλοιποι, είτε πλέον κουράζονται να αντιδρούν.

Τι γίνεται στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου και πάλι: «Για παράδειγμα ακόμη και από μηνών, αναγνωρίζουμε σημάδια χειριστικότητας αλλά και σε πιο μεγάλες ηλικίες, όταν δηλαδή ένα παιδί που θέλει πάντα να γίνεται το δικό του και διεκδικεί την προσοχή όλων. Αλλά και σε αυτά που έχουν μεγαλώσει σε πιεστικό ή αυστηρό περιβάλλον τις περισσότερες φορές.

Αν το παιδί μας είναι χειριστικό, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε απέναντι σε ένα χειριστικό παιδί».

Την ίδια ώρα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ότι ένα χειριστικό παιδί θα εξελιχθεί σε χειριστικό ενήλικα.

Παρακολουθήστε τα όσα ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ο κ. Παπανικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News