Απιστία: Τελικά απατούν οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Ψυχολογία
Απιστία: Τελικά απατούν οι άνδρες ή οι γυναίκες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οδηγούμαστε στην απιστία; Πόσο καθορίζει το αν θα απιστήσουμε η οικογένειά μας;  Πρέπει να αποκαλύψουμε μία ενδεχόμενη απιστία στο σύντροφό μας και ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών;

Στο... μικροσκόπιο της ψυχολογίας «μπήκε» η απιστία, μέσα από την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» και τον κλινικό ψυχολόγο, κ. Νίκο Παπανικολάου.

Σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία  πραγματοποιήθηκε σε 500 ζευγάρια, κατά το χρονικό διάστημα 2016 – 2017, το ποσοστό της απιστίας για τους άνδρες αγγίζει το 20%, ενώ για τις γυναίκες φτάνει στο 10%.

Αυτό που όμως κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι στα ίδια ζευγάρια, όταν βρίσκονταν εκτός γάμου, το ποσοστό διπλασιαζόταν, δηλαδή έφτανε το 40% για τους άνδρες και το 20% για τις γυναίκες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως αποδεικνύει η έρευνα, οι γυναίκες όλων των ηλικιών και οι άνδρες άνω των 40 ετών, είναι αυτοί που – σε μεγαλύτερο ποσοστό – προσπαθούν να διατηρήσουν τη σχέση μετά την απιστία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, ένας άνδρας ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του, είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγηθεί σε απιστία.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία;

  • Οικονομική κρίση
  • Ερωτική βαρεμάρα
  • Πτώση των ανδρογόνων (ορμονών του σεξ)
  • Άνοδος της ωκυτοκίνης (ορμόνη της «εμπιστοσύνης»)
  • Απόκτηση παιδιού

Ποιο είναι το προφίλ της οικογένειας του/της συντρόφου που απιστεί;

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η οικογένεια του ή της συντρόφου που απιστεί παίζει μεγάλο ρόλο για το αν θα απιστήσει και ο ίδιος.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, στις οικογένειες όπου ο άνδρας απιστεί, υπάρχει μία σύζυγος δεσποτική και κυριαρχική που έχει μια βαθιά συγκρουσιακή σχέση με τον άνδρα, με το παιδί να εξαρτάται πολύ στη μητέρα και το οποίο παιδί, όταν ενηλικιωθεί μεταφέρει αυτά τα συναισθήματα και στην ή στον σύντροφο.

Για το λόγο αυτό, τα παιδιά μίας οικογένειας δεν πρέπει να μάθουν για μία ενδεχόμενη απιστία των γονέων τους και το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να γίνουν «δικαστές» σε μία περίπτωση απιστίας.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News