Πολιτισμός

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στην Επισκοπή Μυλοποτάμου

Ένα πλήρες Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη στην Επισκοπή Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

Από την ίδρυσή του, το 2000, έχει εμπλουτιστεί με σημαντικές συλλογές, ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Βιβλιοθήκη, με σπάνια βιβλία, περιοδικά, αρχειακό υλικό, εφημερίδες, χάρτες, καρτ ποστάλ, επιστολές, φωτογραφίες, πίνακες, γραμματόσημα, χαρτόσημα, χαρτονομίσματα, νομίσματα κ. ά., είναι προσβάσιμη σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την έρευνα και μελέτη της Τοπικής Ιστορίας.

Επίσης, πολλές συλλογές λαογραφικού υλικού, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων που δεν υπάρχουν πια, θαυμάσια δείγματα κεντητικής και υφαντικής τέχνης, οικιακά σκεύη παλαιότερων εποχών, χρηστικά κεραμικά, είδη καλαθοπλεκτικής, όπλα κ. ά. είναι στη διάθεση όλων ανεξαιρέτως των ερευνητών και μελετητών της παλαιότερης καθημερινής ζωής του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το Μουσείο μπορούν να το επισκέπτονται, οργανωμένα, τα σχολεία, ύστερα από συνεννόηση, με ελεύθερη είσοδο, όπως και οι επισκέπτες. Μάλιστα, από την Άνοιξη του 2013 θα λειτουργεί και έκθεση, αποκλειστικά, από το υλικό που διαθέτει το Μουσείο για τα  100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, για την οποία θα υπάρχει και πρόγραμμα κατά τις επισκέψεις των Σχολείων.

Όλα τα αντικείμενα του Μουσείου είναι καταγεγραμμένα, βεβαιωμένα και δηλωμένα στις αρμόδιες αρχές.

Για τη συνεννόηση μπορείτε να τηλεφωνείτε στο  28340 41239.

Μιχάλης Τρούλης

Σχόλια