default-image

Ομιλίες για το νερό στη Μεσαρά

Κρήτη
Ομιλίες για το νερό στη Μεσαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο των Κυριακάτικων εκδηλώσεων για τους Υδάτινους πόρους της Μεσαράς- Κεντρικής Κρήτης, τη διαχρονική  διαχείρισή τους   και τα αντίστοιχα μνημεία, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 17 Ιουνίου   στο  Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους, η ομιλία του ομότιμου καθηγητή Υδραυλικών Έργων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Νίκου Κωτσοβίνου ο οποίος παρουσίασε με την εμπειρία του ακαδημαϊκού δασκάλου  και τη γνώση του ειδικού επιστήμονα  το θέμα "Μικρά χωμάτινα φράγματα και η χρήση νέων τεχνολογιών για βελτιωμένες μεθόδους άρδευσης".

Παρουσίασε σύντομα και κατανοητά τα βασικά τεχνικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά  των χωμάτινων φραγμάτων και αναφέρθηκε στο ιστορικό κατασκευής τους ήδη χιλιάδες χρόνια πριν στην Αίγυπτο αλλά και στη Μεσαρά.  Τεκμηρίωσε τις θετικές αλλά και τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κατασκευής αυτών των φραγμάτων στο περιβάλλον και τους κατοίκους των περιοχών τους. Ειδικότερα μίλησε για τα Φράγματα της Μεσαράς και μάλιστα το φράγμα του Αναποδιάρη και ιδιαίτερα  της Φανερωμένης   για το οποίο έγινε και ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο της Α΄ΤΟΕΒ  κ. Μ. Σταυρουλάκη αλλά και άλλους παραβρισκόμενους, κατοίκους της περιοχής αλλά  και τον δρ υδρογεωλόγο κ. Η. Μπουλουκάκη,  για τη θετική συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και  κάποιους πιθανούς κινδύνους που διαφάνηκαν συγκριτικά με άλλες περιοχές. Εντυπωσιακά ήταν τα 4 μικρά φιλμς που   έδειξε ο κ. Κωτσοβίνος με την καταστροφή ορισμένων φραγμάτων, την ταχύτητά της και τις συνέπειες τους στις γύρω κατοικημένες περιοχές.

Έγινε σαφές πόσο σημαντικές είναι οι νέες τεχνολογίες και η συμβολή τους στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και μάλιστα σε  περιοχές όπως η Μεσαρά, που παρουσιάζουν πρόβλημα.   Οι επόμενες ομιλίες θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο από ειδικούς και θα αφορούν α)στο νομικό πλαίσιο της διαχείρισης σήμερα των υδάτινων πόρων (A. Παπαδημητρίου) και β) στα μνημεία που διασώθηκαν από τους μινωικούς χρόνους  στην Κρήτη και στην Ελλάδα (A. Λυριτζής, Αλεξάκης)  με απώτερο σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος της Μεσαράς κατά το δυνατόν πληρέστερα  για το ζωτικής σημασία θέμα του Νερού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News