default-image

O κόσμος του πολιτισμού για τις εκλογές

Πολιτισμός
O κόσμος του πολιτισμού για τις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια καλύτερη μέρα για τη χώρα και το λαό της περιμένουν οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει πάση θυσία να ανακοπεί η αρνητική πορεία ενός τόπου τόπου με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.

Δημήτρης Λιγνάδης (σκηνοθέτης - ηθοποιός): Είναι ένα αποτέλεσμα επικίνδυνο. Για όποιον θέλει να δει το ποτήρι μισοάδειο είναι αποτέλεσμα που προκαλεί μια αβεβαιότητα. Για όποιον θέλει να το δει μισογεμάτο, όπως εγώ, είναι μια χρυσή ευκαιρία να γίνει επιτέλους μία κυβέρνηση για την Ελλάδα, με προσγειωμένες και προοδευτικές αντιλήψεις και σίγουρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και τονίζω τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ακριβώς γιατί αισθάνομαι βαθύτατα Έλληνας. Στις προηγούμενες εκλογές ο Έλληνας ψήφισε για το παρελθόν του, ενώ τώρα ψήφισε για το μέλλον του».

Θόδωρος Τερζόπουλος (σκηνοθέτης): «Είναι τόσο εξαθλιωμένη η εικόνα και των εκλογών και των αποτελεσμάτων που εγώ δεν θέλω να έχω καμία συμμετοχή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μάθουμε να δουλεύουμε και να είμαστε σοβαροί γιατί έχουμε γίνει αρκετά μισάνθρωποι. Να μάθουμε να δουλεύουμε και να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας, τα συμφέροντά μας και τη χώρα μας».

Γιάννης Σμαραγδής (σκηνοθέτης): «Ο ελληνικός λαός ψήφισε και πάλι με σοφία. Έδωσε την πρωτοκαθεδρία στη Νέα Δημοκρατία και έτσι ψήφισε Ευρώπη, ευρώ και με την ψήφο του διεκδικεί την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί θεωρώ τον Αντώνη Σαμαρά σοβαρό και συναινετικό πρόσωπο, μία ήρεμη δύναμη που αυτή τη στιγμή χρειάζεται η δοκιμαζόμενη χώρα μας».

Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας): «Αυτό το πράγμα το οποίο λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι η πιο λούμπεν έκφανση της ελληνικής κοινωνίας και δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, ηττήθηκε. Μολονότι οι Έλληνες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, μολονότι ο κόσμος υποφέρει πάρα πολύ και μολονότι τα πρώην μεγάλα κόμματα έχουν χειριστεί την κατάσταση άθλια τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, ο ελληνικός λαός σκέφτηκε και λειτούργησε ψύχραιμα με μια αξιοθαύμαστη ευθυκρισία και πιστεύω πως πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από δω και στο εξής για να γίνει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει ταχύτατα και θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα».

Δημήτρης Πιατάς (ηθοποιός): «Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε έχοντας απέναντι μία Ευρώπη, η οποία έκανε μια φοβερή διαφήμιση ή δυσφήμηση -εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας- απέναντι στο συγκεκριμένο κόμμα και εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ και χαίρομαι που τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων δεν άκουσαν αυτού του είδους την προπαγάνδα. Θεωρώ ότι οι αντιστάσεις του Έλληνα ψηφοφόρου είναι εξαιρετικές. Έδειξε με τη ψήφο του ότι μπορεί να αντισταθεί στον οποιονδήποτε βιασμό και εκβιασμό, καθώς σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα κανείς δεν είναι κερδισμένος, με την έννοια, ότι δεν υπάρχει μία πλειοψηφία απόλυτη που να επιτρέπει σε κανέναν να κυβερνήσει αυτοδύναμα, αλλά πρέπει να υπάρξουν συναίνεση και συμμαχίες».

Γιώργος Μιχαλακόπουλος - σκηνοθέτης: Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής όπως και η πτώση των άλλων κομμάτων χαρακτηριστική. Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι ελάχιστη. Πιστεύω ότι ο τόπος θα κάνει κυβέρνηση με μια πολλή ισχυρή αντιπολίτευση και αυτό έχει ενδιαφέρον. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε από φόβο. Έχει ανεξάρτητη σκέψη, στάθμισε υποχρεώσεις, προβλήματα και πολιτικές και έδωσε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Έγινε μια τεράστια προσπάθεια να φοβίσουν τον κόσμο και από ελληνικής πλευράς και διεθνώς για να μην πειραχτεί η τάξη πραγμάτων. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος που με όλη αυτήν την τρομοκρατία ένα κομμάτι της αριστεράς -για πρώτη φορά στην ιστορία της -έφτασε σε ένα τέτοιο ποσοστό και αύριο θα είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θεωρώ πολύ επικίνδυνο να γίνει μια οικουμενική κυβέρνηση. Αυτό μόνο δικτατορία είναι. Πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση και είναι πολύ ωραίο να υπάρχει αριστερή αντιπολίτευση.

Ρένος Χαραλαμπίδης (σκηνοθέτης - ηθοποιός): «Ο ελληνικός λαός έδειξε σοφία και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καθοριστικό για τη μοίρα της Ελλάδας. Η σημερινή ψήφος ήταν μια ψήφος σύνεσης, που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αντικρίσει την Ευρώπη κατάματα».

Όσο για τους ανθρώπους της Τέχνης, που επέλεξαν να «υπηρετήσουν» την πολιτική:

Πέτρος Τατσόπουλος (συγγραφέας - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν οριακό. Είναι σαφές ότι έχουν δημιουργηθεί δύο πόλοι, που προτείνουν δύο εντελώς διαφορετικές λύσεις για να βγούμε από το εθνικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Το εκλογικό σώμα έδωσε με πολύ μικρή την πλειοψηφία στον έναν από τους δύο πόλους, τη Νέα Δημοκρατία. Ο καλπονοθευτικός νόμος βέβαια, πριμοδότησε αυτήν τη λύση να φαίνεται πιο ισχυρή από ό,τι είναι το αντίκρισμά της στο εκλογικό σώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως θα επιτελέσει το χρέος του στην αντιπολίτευση. Θα έχουμε μια ισχυρή και υπεύθυνη ταυτόχρονα αντιπολίτευση που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να είναι ασύδοτη. Έκαναν τα πάντα σίγουρα για να φοβίσουν τον ελληνικό λαό με απίστευτες δηλώσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Σίγουρα λειτούργησε ο φόβος, αλλά και η οργή του κόσμου επίσης έδωσε το μήνυμα μέσω της κάλπης, το πείσμα του και η ελπίδα του ταυτόχρονα ότι δεν είναι μονόδρομος».

Παύλος Χαϊκάλης (ηθοποιός - βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων): «Σε καμία περίπτωση το δίλημμα των εκλογών δεν ήταν ευρώ, ή δραχμή, ούτε μνημόνιο ή κυβέρνηση αριστεράς. Το ζήτημα είναι πεθαίνουμε ή ζούμε αύριο; Γιατί ο λαός δεν αντέχει. Δεν νομίζω ότι η πολιτική του μνημονίου μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και να δημιουργήσει ανάπτυξη, όσο και να το επαναδιαπραγματευτούμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News