default-image

Τιμή στους ομήρους της στοάς Μακάσι

Κρήτη
Τιμή στους ομήρους της στοάς Μακάσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ο Δήμος Ηρακλείου, τιμώντας όλους εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι», πραγματοποιούν στις 11.00 το πρωί τελετή μνήμης στο χώρο της Ενετικής Πύλης «Μακάσι» επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα,

κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

(Τάφος Ν. Καζαντζάκη).

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΜΑΚΑΣΙ

 Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943 λόγω του κινδύνου από την αύξηση των αντιστασιακών οργανώσεων στο Ηράκλειο, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλακίζουν στο « Μακάσι», τη Στοά κάτω ακριβώς από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.  Πρόκειται για το Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης.

 Από τη Στοά Μακάσι οι όμηροι οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

 Ένα χρόνο αργότερα από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδηγούν στο «Μακάσι», όπου κρατούνται και οι προηγούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι κρατούμενοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο                    «ΤΑΝΑΙΣ ή ΔΑΝΑΗ» για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως πνίγηκαν όλοι όταν αυτό τορπιλίστηκε μεσοπέλαγα από βρετανικό υποβρύχιο την 8η προς 9η Ιουνίου 1944.

Τιμώντας τη θυσία και το μαρτύριο των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» ο ιστορικός αυτός χώρος έχει αναδειχθεί ως τόπος μνήμης και τιμής.    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News