Κατσαντώνης: O ήρωας των Αγράφων «ζωντανεύει» για ακόμα μία φορά επί σκηνής

Πολιτισμός
Κατσαντώνης: O ήρωας των Αγράφων «ζωντανεύει» για ακόμα μία φορά επί σκηνής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θρύλος του Κατσαντώνη, το βραβευμένο βιβλίο της ιατρού και συγγραφέως Μαριγώς Μπούρη, ζωντανεύει ξανά με τραγούδι, θέατρο, χορούς και εικόνες, το Σάββατο, 10 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου

Ο «Κατσαντώνης, ο πρόδρομος της επανάστασης», το βραβευμένο βιβλίο της Μαριγώς Μπούρη, παίρνει για άλλη μία φορά σάρκα και οστά επί σκηνής. 

Ειδικότερα, η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 10 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου στην Αθήνα. Μία παράσταση η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της Μαριγώς Μπούρη, «Κατσαντώνης».

Στο τραγούδι, θα είναι ο κορυφαίος ερμηνευτής της Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, πατέρας Χρήστος Κυριακόπουλος, ενώ στη φλογέρα ο Ανδρέας Νιάρχος.

Χορεύουν ο Σύλλογος «Μνήμες παράδοσης» Νέας Ιωνίας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Ερρίκο Βένγκα, ο Σύλλογος «Ηπειρωτών» Γαλατσίου με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κωνσταντίνο Βήχα, ο Σύλλογο Επτανήσιων Γαλατσίου με χοροδιδάσκαλο τον κ. Ιωάννη Γκούλτα και τοΧορευτικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι «Χοροπατήματα» (με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κώστα Πασσαδέλη και στο οριεντάλ την Εύα Δέτσικα).

Έκτακτη εμφάνιση το ειδικά εκπαιδευμένο άλογο «Δίας», με τον κ. Γιώργο Μαγγίνα.

Στα ηχητικά και φώτα ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, ενώ στην επιμέλεια ήχου ο κ. Χασάπης Κωνσταντίνος.

Τον Κατσαντώνη ενσαρκώνει ο Δημήτρης Κάβουρας

Την εκδήλωση με κεντρικό πρόσωπο μία από τις σημαντικότερες μορφές της προεπαναστατικής περιόδου, μία μορφή, που έγινε θρύλος και ταυτίστηκε με την ελευθερία και την αντρειοσύνη και που μάλλον παραμένει άγνωστος, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ.  

Το καλύτερο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο

Υπενθυμίζεται πως το βιβλίο έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο ως το καλύτερο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο.

Στην εκδήλωση βράβευσης, η συγγραφέας και γιατρός Μαριγώ Μπούρη εξήγησε γιατί επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη,  στην τρίτη απονομή Οθρόδοξου Παιδικού και Εφηβικού Χριστιανικού Βιβλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος και των εκδόσεων «ΝΑΜΑ».

Η συγγραφέας για το βιβλίο

Η κ. Μπούρη επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν, καθώς δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιο διαχρονικός και επίκαιρος ήρωας. Ο Κατσαντώνης είχε κολλήσει την επιδημιολογική αρρώστια εκείνης της εποχής, την ευλογιά, που ήταν μία σκέτη κατάρα, καθώς ήταν θανατηφόρα. Στην Ελλάδα την ονόμασαν «ευλογία», για να την εξευμενίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο συνοδεύεται από ένα θαυμάσιο CD, στο οποίο συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς ερασιτέχνες ηθοποιοί και καλλιτέχνες, καταθέτοντας όλο το μεράκι της καρδιάς τους, όπως και η ίδια η συγγραφέας. Πρόκειται για την Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου, που με πολλές δυσκολίες κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα άριστο επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Στιγμιότυπο από την βράβευση του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κατσαντώνης: Ο Πρόδρομος της Επανάστασης (1775-1808)»

Πριν από τα μαρτυρικά αλλά και δοξασμένα γεγονότα του 1821, υπήρξαν και άλλα ισάξιά τους, από ήρωες που αγωνίστηκαν κι αυτοί για τη λευτεριά μας, μόνο που ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτούς και τη δράση τους.

Ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, ήταν ο Κατσαντώνης. Γνωρίζουμε γι’ αυτόν όσα διασώθηκαν μέσα στα χρόνια από τα δημοτικά μας τραγούδια, που μιλούσαν για τα κατορθώματα και τους αγώνες του.

Αν και από μικρός ήταν ασθενικός και μικρόσωμος, μεγαλώνοντας δυνάμωσε και έδεσε αρκετά. Ήταν μελαχρινός με μακριά μαύρα μαλλιά και μεγάλα μαύρα μουστάκια. Είχε πυκνά φρύδια και μέτωπο αρρενωπό.

Πρόσωπο επιβλητικό, με ωραίες αναλογίες. Το στήθος του πάντα αγέρωχα προτεταμένο. Η φωνή του βαθιά και ζεστή, χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, αλλά με τέτοια πειθώ που σε γοήτευε! Tο όνομά του άρχισε να απλώνεται σε όλο τον Βάλτο, το Ξηρόμερο, τ’ Άγραφα, το Βελούχι πέρα στα Τζουμέρκα. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος στους Τουρκαρβανίτες.

Το μεγαλείο του Κατσαντώνη ως πατριώτη και πολέμαρχου βρισκόταν κυρίως μέσα του και εκδηλωνόταν με το πάθος του για την ελευθερία, με το μίσος του για τους δυνάστες, με την απίστευτη εφευρετικότητά του σε στιγμές κρίσιμες και προπαντός με την αφάνταστη γενναιότητά του, που συχνά έφτανε στην αυταπάρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News