Χανιά: Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής και των Καλών Τεχνών «συνομιλούν» με συμβολισμούς στο παλιό λιμάνι (vid)

Πολιτισμός
Χανιά: Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής και των Καλών Τεχνών «συνομιλούν» με συμβολισμούς στο παλιό λιμάνι (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατασκευές που δένουν αρμονικά με στοιχεία όπως το νερό, ο αέρας, το φως, αφηγούνται ιστορίες της πόλης των Χανίων προκαλώντας τον επισκέπτη σε γνωριμία με την ιστορία της - Η έκθεση «Τοποθετώ» που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Σχολής Καλών Τεχνών, συστήνει ένα δίκτυο διαδρομών

Κατασκευές εμπνευσμένες από τα φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου δημιούργησαν και εκθέτουν στο παλιό λιμάνι και σε άλλα σημεία της πόλης των Χανίων, φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η έκθεση με τίτλο «Τοποθετώ» αποτελεί μια διαδραστική εγκατάσταση, διάσπαρτη, με τη ματιά ανερχόμενων αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών.

Κατασκευές που δένουν αρμονικά με στοιχεία όπως το νερό, ο αέρας, το φως, αφηγούνται ιστορίες της πόλης των Χανίων προκαλώντας τον επισκέπτη σε γνωριμία με την ιστορία της. Η έκθεση Τοποθετώ που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Σχολής Καλών Τεχνών, συστήνει ένα δίκτυο διαδρομών.

«Η ιδέα ξεκίνησε για την δημιουργία μιας συνεργασίας μεταξύ των φοιτητών της αρχιτεκτονικής και φοιτητών της Καλών Τεχνών για να μπορέσει η μια σπουδή να επηρεάσει την άλλη. Λίγο πιο τεχνοκρατική η αρχιτεκτονική, λίγο πιο καλλιτεχνική η καλών τεχνών , να συνθέσουν ένα γλυπτό ή μια κατασκευή στο χώρο», υπογραμμίζει η επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής, Μαρία Μαδαλάκη.

Τα έργα που έχουν τοποθετηθεί σε οκτώ σημεία της παλιάς πόλης των Χανίων, αποτελούν διαδραστικές εγκαταστάσεις. Κάθε ένα έχει τον δικό του συμβολισμό.

«Είναι διάσπαρτες πάλι σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης ,διηγούνται ιστορίες, εμπνέονται ή από το φυσικό περιβάλλον ,είτε από τον άνεμο, τον ήλιο, το νερό ,είτε από την ιστορία του τόπου…», τονίζει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής, Σπύρος Κακαβάς.

«Δημιουργήθηκαν αυτά τα έργα απ αυτή τη σύμπραξη κι έχουν εκτεθεί σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, σε σημεία που επέλεξαν οι ίδιοι οι φοιτητές ,σε σημεία που τονίζουν την ιδέα του κάθε έργου. Και πλέον η πόλη – που κάθε πόλη πρέπει να υποστηρίζει ένα τέτοιο ρόλο- λειτουργεί και σαν ανοιχτό μουσείο όπου οι πολίτες της καλούνται να προβληματιστούν πάνω σε αυτά τα έργα», αναφέρει ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Γιώργος Δασκαλάκης.

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από τις 18 Μαρτίου ως την 1η Μαΐου στην « «Πύλη Sabbionarra» ενώ η έκθεση ολοκληρώνεται την Κυριακή. Οι οκτώ κατασκευές έγιναν με την στήριξη τοπικών επιχειρήσεων.

Δείτε εκτενές ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News