Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: Συναυλία αφιερωμένη στο έργο της Ρίκας Δεληγιαννάκη

Πολιτισμός
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: Συναυλία αφιερωμένη στο έργο της Ρίκας Δεληγιαννάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Παρασκευή,05 Μαΐ 2023, 21:00
Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ
Η εκδήλωση γίνεται με παμψηφεί απόφαση του Συλλόγου «Απόλλων» για να τιμηθεί η γνωστή και αγαπητή σε όλους μουσικοπαιδαγωγός και συνθέτρια, η οποία γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης

Συναυλία-αφιέρωμα στη Ρίκα Δεληγιαννάκη, που περιλαμβάνει έργα δικά της για πιάνο, τραγούδια για σόλο φωνή και χορωδιακά, παρουσιάζει ο Ιστορικός Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων» σε συνδιοργάνωση με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, την Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 21:00, στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ.

Η εκδήλωση γίνεται με παμψηφεί  απόφαση του συλλόγου «Απόλλων» για να τιμηθεί η γνωστή και αγαπητή σε όλους μουσικοπαιδαγωγός και συνθέτρια, η οποία γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Ωδείο Ηρακλείου (πιάνο με την Αύρα Τσίκολη, θεωρητικά με τον Βασίλη Νουφράκη) και στη συνέχεια στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (πιάνο με την Έλλη Γεωργιάδου και θεωρητικά με τη Μαρία Χατούπη).  Αποφοίτησε με διάκριση τον Φεβρουάριο του 1959 και δίδαξε για ένα σχολικό έτος πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Ηρακλείου. Το 1961 διορίστηκε καθηγήτρια μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση (Χίος - Ηράκλειο).

Το 1969 παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με τη σύνθεση και τη διδασκαλία (πιάνο, μουσική προπαιδεία με βάση το σύστημα ORFF) στο Ωδείο Ηρακλείου του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων», όπου δημιούργησε το οργανικό - φωνητικό σύνολο «Γαλάζια Μέταλλα», παρουσιάζοντας σχεδόν όλα τα είδη μουσικής με διάφορους συνδυασμούς οργάνων και φωνών σε συναυλίες και στην τηλεόραση. Έχει συνθέσει κυρίως κομμάτια για πιάνο καθώς και πολλά τραγούδια (στα περισσότερα από αυτά γράφει η ίδια τους στίχους). Τρία από τα παιδικά της τραγούδια και ένας κύκλος επτά τραγουδιών για παιδιά έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Η Ρίκα Δεληγιαννάκη υπήρξε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» επί σειρά ετών, σύμβουλος σπουδών του Ωδείου Ηρακλείου, ενώ είχε την επιμέλεια της έκδοσης του περιοδικού «Ιδιόφωνο» του Μουσικού Συλλόγου Απόλλων από το 1997.

Στην τιμητική εκδήλωση - συναυλία παίρνουν μέρος καταξιωμένοι μουσικοί, πιανίστες και τραγουδιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους υπήρξαν μαθητές της τιμώμενης. Συγκεκριμένα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν έργα της Ρίκας Δεληγιαννακη οι μουσικοί:

Στέλιος Ψαρουδάκης, Ελένη Παπασπύρου, Φλώρα Τζανετάκη, Δημήτρης Καρύδης, Κώστας Κανακάκης, Λίλυ Δάκα, Κωστής Ρασιδάκις, Μυρτώ Γεωργιάδου, Ευμενούλα Σπινθάκη - Θαλασσινού, Ιωάννης Ιδομενέως.

Τα χορωδιακά σύνολα

- Παιδική – Νεανική Χορωδία Παγκρήτιου Ωδείου, Διεύθυνση: Αθανασία Κυριακίδου.

Πιάνο: Μαρίνα-Μαρία Μπιλμέζη.

- Apollo Voice Ensemble του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων», Διεύθυνση/Διδασκαλία: Μάνος Παναγιωτάκης.

Πιάνο: Έλενα Περισυνάκη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει το προεδρείο του Μουσικού  Συλλόγου «Απόλλων», όπως και τον σχεδιασμό – συντονισμό.

Διάθεση δωρεάν δελτίων εισόδου

Η διάθεση δωρεάν δελτίων εισόδου συνεχίζεται και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00, τηλ. 2813409247)
  • Την ticketservices.gr, από εδώ: https://bit.ly/3ALoDZ1
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του ιδιωτικού χώρου στάθμευσης του ΠΣΚΗ κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και μόνο, με την επίδειξη του εισιτηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News