default-image

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης τιμά τον Άγγελο Δεληβορριά

Πολιτισμός
Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης τιμά τον Άγγελο Δεληβορριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Σάββατο 6 Μαΐου 2023, 11:30 πμ

Με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο τού Άγγελου Δεληβορριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, ακαδημαϊκού και εμβληματικού ανθρώπου του πολιτισμού στη χώρα μας, φίλου και υποστηρικτή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στη μοναδική προσωπικότητα και το έργο του. Το έργο ενός σημαντικού επιστήμονα, επίμονου μελετητή του ελληνικού κόσμου σε όλες τις πτυχές του, ανανεωτή της μουσειακής στρατηγικής.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς στα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του Αγροτικού Μουσείου Μενελάου Παρλαμά της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Πισκοπιανό Χερσονήσου, 2011)

Ο Άγγελος Δεληβορριάς σπούδασε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ/Μπρίσγκαου στη Γερμανία, στη Σορβόνη και την École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι. Τη διδακτορική του διατριβή εξεπόνησε στο πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν. Υπηρέτησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Αρκαδίας-Λακωνίας. Διακρίθηκε ως ανασκαφέας και μελετητής της αρχαίας γλυπτικής. Από το 1973 έως και το 2014, επί 41 χρόνια, διηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη, τη ριζική ανανέωση του οποίου ανέλαβε και ολοκλήρωσε το 2000. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2016 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ως Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, με την ίδρυση νέων μουσείων-παραρτημάτων και τη διαφύλαξη σημαντικών αρχείων πραγματοποίησε το τολμηρό του όραμα, για την προβολή του ελληνικού κόσμου διαχρονικά, πάντα με αγάπη και βαθειά γνώση.

Προσκεκλημένοι ομιλητές

  • Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς: η Διεύθυνση ενός ανοικτού Μουσείου
  • Ιωάννα Πετροπούλου, ιστορικός, Άγγελος Δεληβορριάς: Κληρονομίες και Κληροδοσίες
  • Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών θα προλογίσει η κυρία Εύα Γραμματικάκη.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός παραλαμβάνει το μετάλλιο του Μουσείου Μπενάκη από τον Άγγελο Δεληβορριά, στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Αθήνα, 2011)

Ο Άγγελος Δεληβορριάς στα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του Αγροτικού Μουσείου Μενελάου Παρλαμά της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Πισκοπιανό Χερσονήσου, 2011)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News