Η Πρωτομαγιά των Χαλικούτηδων στο Ηράκλειο και το ακέφαλο άγαλμα

Πολιτισμός
Η Πρωτομαγιά των Χαλικούτηδων στο Ηράκλειο και το ακέφαλο άγαλμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτομαγιά σήμερα και ο Μάρκος Ναλετάκης μας υπενθυμίζει πώς εορτάζονταν από τους ξένους εργάτες και ποιο ήταν το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη του Ηρακλείου

Το πρωί της πρωτομαγιάς οι ξένοι εργάτες ξυπνούσαν με εορταστική διάθεση, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Μάρκος Ναλετάκης, συμπληρώνοντας: Στο Ηράκλειο επίκεντρο των εορτασμών που γίνονταν το Μάη ήταν το ακέφαλο άγαλμα που βρίσκεται ακόμα στην ίδια θέση στην παλιά ενετική κρήνη, στη σημερινή πλατεία Κορνάρου.

Από πού προέρχεται η λέξη «Χαλικούτης»

Η λέξη «Χαλικούτης», ακούγεται ελάχιστα, και υποτιμητικά, σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Το «χαλικούτης» προέρχεται από το αφρικανικό Χαλ Ιλ Κούτι, δηλαδή «Άφησε κάτω το κιβώτιο», φράση συνηθισμένη ανάμεσα στους αφρικανούς αχθοφόρους.

Η πρώτη άφιξη Αφρικανών στην Κρήτη γίνεται το 1669 με την πτώση του Ηρακλείου απ' τους Ενετούς. Τα σκλαβοπάζαρα γνωρίζουν άνθηση. Μαύροι σκλάβοι «εισάγονται» από την κεντρική Αφρική μέσω Καΐρου και λευκοί σκλάβοι από το Βορρά. Η μεγαλόνησος γίνεται σημείο πώλησης σκλάβων -στα Χανιά, επί της οδού Νοέλ, στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, στο μεϊντάνι, δηλαδή την κεντρική αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε περιγραφές:

Παύλου Βλαστού:  «....Οι Αράπηδες λεγόμενοι, διαμένοντες εν Κρήτη, εορτάζουν την Πρωτομαγιά ήν ονομάζουσι Μαγιοσουρού. Εξερχόμενοι άπαντες μετά των γυναικών και τέκνων αυτών έξω των φρουρίων,  μετά ροπάλων, τυμπάνων και άλλων οργάνων, εστολισμένοι προ πάντων λευκά, άδουσι, χορεύουσι...»

Στ. Ξανθουδίδου: «Η μνημειώδης και ωραία κρήνη σώζεται και μέχρι σήμερον, όπως και το άγαλμα, το οποίον οι Αιθίοπες του Ηρακλείου προ δεκάδων ετών έβαψαν μαύρον, και δημιουργήσαντες περί αυτού παράδοσιν θρησκευτικήν το ελάτρευον κατ΄έτος τον Μάιον συναγειρόμενοι προ αυτού εν χοροίς και άσμασιν».

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Ναλετάκη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News