Πολιτισμός

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους - Λένε «όχι» στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού (vid)

Εντείνονται οι αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μετά τον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο μετατροπής του Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλων τεσσάρων μουσείων της χώρας μας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

 

  • «Κόκκινο πανί» στους εργαζόμενους ο διορισμός του νέου ΔΣ
  • Την είσοδο ιδιωτών στην καρδιά του πολιτισμού «βλέπουν» οι εργαζόμενοι
  • Δίωρη στάση εργασίας για τα νέα δεδομένα στον πολιτισμό
  • Λένε όχι στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού

Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα ενόψει της έλευσης του νέου συμβουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Συνδικαλιστές των αρχαιολόγων και της φύλαξης αρχαιοτήτων, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και απλοί πολίτες με πανό στα χέρια καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης η οποία αποφάσισε το βράδυ της Μ. Πέμπτης να ανακοινώσει τα ονόματα των ανθρώπων που θα διοικούν τα συμβούλια των πέντε μουσείων όπου ο νομικός τους χαρακτήρας αλλάζει. Και ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες με τους εκπροσώπους των σωματείων να κάνουν σαφές πως ο κυβερνητικός εκσυγχρονισμός δε θα λάβει ποτέ σάρκα και οστά. 

Ειδικότερα, εντείνονται οι αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μετά τον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο μετατροπής του Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλων τεσσάρων  μουσείων της χώρας μας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία την είχε αποφασίσει από καιρό η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού σε νομοσχέδιο που κατέθεσε από το Φεβρουάριο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς», πέντε μουσεία είχαν μπει στο κυβερνητικό  στόχαστρο, τα οποία ήταν: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Σήμερα το πρωί, συνδικαλιστές έκαναν λόγο για είσοδο ιδιωτών στην «καρδιά» του Πολιτισμού, καυτηριάζοντας παράλληλα την αποκοπή του κόσμου της αρχαιολογίας από τα Μουσεία.

Η γενική γραμματέας Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, Μαρία Νιράκη μιλώντας στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ ΤV είπε: «Μεγάλη Πέμπτη αργά το βράδυ, η υπουργός ανακοίνωσε με τρόπο συμβολικό το διορισμό των συμβουλίων. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι βραδιά προδοσίας και σταύρωσης για τον χριστιανισμό».

Στην ίδια γραμμή κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Μανώλης Αποστολάκης ο οποίος επισήμανε: «Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο. Δε μπορεί να γίνει έτσι ο εκσυγχρονισμός. Το μουσείο έχει μια μεγάλη ιστορία. Είχε και συνεχίζει να έχει αξιόλογους αρχαιολόγους».

Δίωρη στάση εργασίας  

Ενόψει της έλευσης του διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου, εργαζόμενοι προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 10 σήμερα το πρωί, δίνοντας το «παρών» μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο και κρατώντας μαύρο πανό, υπογραμμίζοντας ότι η υπεράσπιση του Πολιτισμού είναι καθήκον όλων.

«Όλοι είναι ιδιώτες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου και πολλοί εξ΄ αυτών δεν έχουν μπει στο Μουσείο Ηρακλείου. Ίσως να μην έχουν μπει στο μουσείο ούτε καν ως επισκέπτες», ανέφερε  ο κ. Αποστολάκης. 

Η κ. Νιράκη υπογράμμισε πως λανθασμένη η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρεί πως ο εκσυγχρονισμός σε ένα μουσειακό ίδρυμα θα επέλθει μέσω της αλλαγής του νομικού του προσώπου. Η κ. Νιράκη ανέφερε: «Ο εκσυγχρονισμός σε ένα μουσείο δε σχετίζεται με το νομικό του πρόσωπο. Αυτό που ισχυρίζεται το Υπουργείο πως για να εκσυγχρονιστεί το μουσείο πρέπει να γίνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι ένα  ψέμα, μια πλάνη».

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. Ο κ. Βοργιάς τόνισε πως ο πολιτισμός είναι κοινό κτήμα και κανένας δεν πρέπει να ασελγεί «κερδοσκοπικά» εις βάρος της πολιτιστικής ιστορίας της τοπικής κοινωνίας.

«Βιάζονται πάρα πολύ. Ας περιμένουμε τις εκλογές.  Αυτά που συμβαίνουν είναι καταδικαστέα απ’  όλους. Ο πολιτισμός ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία και δε γίνεται στο όνομα του κέρδους να επενδύουν πάνω στον πολιτισμό» σημείωσε ο κ. Βοργιάς. 

Η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, ένωσαν τις δυνάμεις τους και είπαν ΌΧΙ  στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και Όχι στα αποτυχημένα εργασιακά μοντέλα τύπου Μουσείου Ακρόπολης και Εθνικής Πινακοθήκης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια