Αλίκη Βουγιουκλάκη: Εντυπωσιάζει το κέρινο ομοίωμα της εθνικής μας σταρ (vid, pics)

Πολιτισμός
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Εντυπωσιάζει το κέρινο ομοίωμα της εθνικής μας σταρ (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο μυαλό μου επικρατούσαν δυο εικόνες της Αλίκης. Αυτή του λαϊκού κοριτσιού που υποδυόταν στις ταινίες της και τα κατάφερνε να φτάσει στην κορυφή. Και αυτή της Αλίκης σταρ», αναφέρει ο καλλιτέχνης

Προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει με το σπουδαίο έργο τους είναι το έναυσμα ώστε να γίνουν κέρινα ομοιώματα από τον Θεόδωρο Κοκκινίδη βρίσκοντας μια θέση στο μουσείο του, στα Κηπιά Καβάλας, το οποίο είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Το πρώτο δημιούργημα, ένα ομοίωμα του Μάικλ Τζάκσον, δημιουργήθηκε σε ηλικία 16 ετών από τον ίδιο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλα όπως των Τζένης Καρέζη και Μελίνας Μερκούρη. Εντυπωσιακό όμως είναι και το κέρινο ομοίωμα της εθνικής σταρ Αλίκης Βουγιουκλάκη, ενώ στα σκαριά ο καλλιτέχνης έχει και το επόμενο δημιούργημά του, που δεν είναι άλλο από το ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που θα πάρει τη θέση του δίπλα σε αυτό της Αλίκης.

H ανάρτηση του Θεόδωρου Κοκκινίδη για το ομοίωμα της εθνικής μας σταρ:

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη χάραξε μία μοναδική πορεία στον χώρο του σινεμά και του θεάτρου στην Ελλάδα. Έλαμψε και αγαπήθηκε από το κοινό όσο καμία άλλη ηθοποιός. Έφτασε στην κορυφή, . Έγινε “το πιο λαμπρό αστέρι”. Προσωπικότητες όπως η Αλίκη δεν σταματούν να εμπνέουν. Από εκείνη την εποχή των έγχρωμων ταινιών της εμπνεύστηκα και φιλοτέχνησα το κέρινο της ομοίωμα. Στο μυαλό μου επικρατούσαν δυο εικόνες της Αλίκης. Αυτή του λαϊκού κοριτσιού που υποδυόταν στις ταινίες της και τα κατάφερνε να φτάσει στην κορυφή. Και αυτή της Αλίκης σταρ. Από τον πάγκο της ψαραγοράς στο πιο λαμπρό αστέρι και από την ταξιθεσία του θεάτρου, η πρώτη πρωταγωνίστρια. Έτσι παρουσιάζω το έργο μου. Με δύο διαφορετικά ρούχα που συνθέτουν αυτές τι εικόνες. Την Αλίκη της ψαραγοράς και την σταρ Αλίκη του θεάτρου τραγουδώντας το “γείρε στην την πέτρα”.

Τον Μάρτιο του 2022 ξεκίνησα να δημιουργώ το γλυπτό ολοκληρώνοντας το στο τέλος του Σεπτέμβρη του 2022, αφήνοντας μικρές λεπτομέρειες σε εκκρεμότητα. Τον Οκτώβρη άρχισα ήδη να φιλοτεχνώ το επόμενο έργο.

Το ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. .Σπουδαίος ηθοποιός και αγαπημένος του κόσμου. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την Αλίκη. Όμως το άτυχες συμβάν με το αυτοκινητιστικό ατύχημα που μου συνέβη στο τέλος του Οκτώβρη του 2022 και κάποιοι γνωρίζετε , με κράτησε και με κρατά ακόμη εκτός δημιουργίας .

Μόλις η υγεία μου το επιτρέψει ,με ανυπομονησία θα προχωρήσω και θα ολοκληρώσω το ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ώστε να πάρει την θέση του δίπλα σε αυτό της Αλίκης

Για το κέρινο ομοίωμα της Αλίκης θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα απ την καρδιά μου τον οδοντοτεχνίτη Αντώνη Καραγιαννίδη και την συνεργάτιδα του Βίκυ Μαρινοπούλου που με υπομονή και δοτικότητα δημιούργησαν την οδοντοστοιχία του έργου. Επίσης ευχαριστώ θερμά τον Περικλή Τσαχαλίδη που με αγάπη και δεξιοτεχνία έκανε το χτένισμα του ομοιώματος.».

Το βιογραφικό του καλλιτέχνη 

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο Δυτ. Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας μέχρι 18 ετών.

Από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική. Σε ηλικία 16 ετών, ως μαθητής Λυκείου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπ. Παιδείας στα σχολεία της χώρας όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. 'Ήταν η ίδια εποχή που έπεσαν τυχαία στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από μεγάλα μουσεία του κόσμου. Του έκανε εντύπωση το πως ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό.

Με μόνο εφόδιο την αγάπη του για δημιουργία και την σιδερένια του θέληση, σε ηλικία 16 ετών, φιλοτέχνησε το πρώτο του κέρινο έργο, το ομοίωμα του Michael Jackson. Ακολούθησε το ομοίωμα της αείμνηστης Τζένης Καρέζη. Τον Μάρτιο του 1999 για πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά του στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση, στην Καβάλα. Πάντα όμως ανήσυχος ήθελε να γνωρίσει όλα τα μυστικά της τέχνης των κέρινων ομοιωμάτων. Απευθύνθηκε σε εκείνους που με τα έργα τους, τον ερέθισαν ώστε να ασχοληθεί με την τέχνη του κεριού, στο Madame Tussaud. Του πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια, λύνοντας του απορίες που είχε. Χρησιμοποιώντας πλέον άλλα μέσα, είχε καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο. Δοκιμάζοντας τις νέες τεχνικές, δημιούργησε την δική του κέρινη φιγούρα το 2002.

Τον Ιανουάριο του 2003 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσωπική του έκθεση, με κέρινα ομοιώματα και έργα ζωγραφικής όπου έλαβε μέρος στο Μέγαρο Μπίλλυ στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιανουάριο του 2007, παρουσίασε τα έργα του στην Αθήνα στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το Νοέμβρη του 2008 συμμετείχε, με το κέρινο ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σε έκθεση που διοργάνωσε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ με αυθεντικά κοστούμια της αείμνηστης ηθοποιού.Τον Ιούλιο του 2009 πραγματοποιήθηκε έκθεση των έργων του στην Καβάλα στην δημοτική Gallery Φιλίππων, που αποτέλεσε τον προάγγελο του γεγονότος της τωρινής λειτουργίας του μουσείου.

Τον Φεβρουάριο του 2014 το μουσείο μεταφέρθηκε για τριάντα ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Κτίριο Μ2 όπου πλήθος κόσμου το επισκέφθηκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News