Κρήτη: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μεσαράς - Εντυπωσιακές εικόνες (pics, vid)

Πολιτισμός
Κρήτη: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μεσαράς - Εντυπωσιακές εικόνες (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος παρουσία και πλήθους κόσμου, που έσπευσε να δει από κοντά τις αίθουσες του μουσείου, εντός του οποίου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τοπικών φορέων και παραγόντων της περιοχής, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μεσαράς, ένα αρχαιολογικό μουσείο με περισσότερα από 900 εκθέματα, το οποίο εκτείνεται σε 3,5 χιλιάδες τ.μ και η δημιουργία του αποτέλεσε αίτημα δεκαετιών για την τοπική κοινωνία.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος παρουσία και πλήθους κόσμου, που έσπευσε να δει από κοντά τις αίθουσες του μουσείου, εντός του οποίου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πάρα πολύ σημαντικό Μουσείο, το οποίο ήταν ένα όνειρο και μια απαίτηση πολλών δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας» και πως «πληροί όλες τις προδιαγραφές, μουσειολογικές και μουσειογραφικές, ώστε να μπορεί να είναι ιδιαίτερα φιλικό στον επισκέπτη , να είναι ένας τόπος παιδείας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης». Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι το μουσείο είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκ ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τα δύο τελευταία χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε (το ΕΣΠΑ 2007-2013 ΚΑΙ ΤΟ 2014-2021), από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα αποδίδουμε το μουσείο, δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο του» ανέφερε η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου «γιατί θέλουμε από φέτος κιόλας να ενταχθεί ως προορισμός».

«Ιστορική για την περιοχή της Μεσαράς» χαρακτήρισε την ημέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που εξέφρασε τη χαρά του για τα εγκαίνια του Μουσείου.

«Μπράβο σε όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι προϊόν δουλειάς μονάχα της τελευταίας Κυβέρνησης, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια παραπάνω πίεση, επιδιώκοντας το αποτέλεσμα. Και ναι σήμερα εγκαινιάζουμε το Μουσείο Μεσαράς» συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Στο περιθώριο των εγκαινίων υπήρξε διαμαρτυρία από μερίδα εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, με φόντο την μετατροπή σε ΝΠΔΔ πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

«Τα ΝΠΔΔ είναι αμιγώς δημόσια, ανήκουν στο δημόσιο και υποστηρίζονται από το δημόσιο, επομένως ας μην πάνε να παραπλανήσουν κάποιοι περί ιδιωτικοποίησης» ανέφερε η κ. Μενδώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι «θέλουμε τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, να λειτουργήσουν με αυτονομία, χωρίς τα δεσμά της ατέλειωτης γραφειοκρατίας, ακριβώς για να επιτελέσουν με καλύτερο τρόπο το σκοπό τους και να λειτουργήσουν ουσιαστικά για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και εν τέλει της εθνικής οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News