Πολιτισμός

Στα Χανιά η έκθεση του Ιστορικού Μουσείου "Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή"

Η περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης φιλοξενείται από τις 21 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Η προσπάθεια των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής για τη διατήρηση της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης τους, οι περιπέτειες της ένταξής τους στην τοπική κοινωνία και η συμβολή τους στη διαμόρφωσή της κοινωνίας αυτής παρουσιάζονται μέσα από τη σημαντική έκθεση που φιλοξενείται από τις 21 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου στο ΚΑΜ, στα Χανιά.

Η περιοδική υβριδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» είναι ανοικτή για το κοινό από σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων.

Με αφετηρίες το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και την μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, η Έκθεση εστιάζει στις περίπλοκες διαδικασίες της άφιξης, εγκατάστασης και σταδιακής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κρητική κοινωνία, από τους δραματικούς εκείνους μήνες του ’22 ως τα νεότερα χρόνια. Μέσω των αρχειακών τεκμηρίων, των περιεκτικών κειμένων και της πλούσιας εικονογράφησής της, αναδεικνύονται οι προσπάθειες των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής για τη διατήρηση της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης τους, οι περιπέτειες της ένταξής τους στην τοπική κοινωνία και η συμβολή τους στη διαμόρφωσή της κοινωνίας αυτής.

Η έκθεση συνδυάζει το κείμενο και την εικόνα στον φυσικό χώρο με την πληροφορία σε ψηφιακή μορφή που αντλείται σε φορητές συσκευές μέσω QR Codes, κατά το πρότυπο της υβριδικής έκθεσης για τη συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 που διοργανώθηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, από την Ε.Κ.Ι.Μ. και την Περιφέρεια Κρήτης.

Η έκθεση είναι προϊόν του ερευνητικού προγράμματος «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα» που πραγματοποίησε η Ε.Κ.Ι.Μ. μέσω του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο νησί. Για τη δημιουργία της εργάστηκε η δεκαμελής επιστημονική ομάδα των νέων ιστορικών της Ε.Κ.Ι.Μ. μαζί με τους ερευνητές της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης αξιοποιήθηκαν αρχειακά και υλικά τεκμήρια από τις Συλλογές και τη Βιβλιοθήκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης ενώ ουσιαστική ήταν η παραχώρηση τεκμήριων και από Συλλόγους Μικρασιατών, Υπηρεσίες, Ιδρύματα και ιδιώτες.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου-12 Μαΐου 2023

Ωράριο λειτουργίας: από Δευτέρα ως Κυριακή 09:00-14:00 & 18:00-22:00.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια