Παναγία Κερά Ελεούσα στην Κιθαρίδα: Ανάσταση στον ιστορικό βυζαντινό ναό (pics)

Πολιτισμός
Παναγία Κερά Ελεούσα στην Κιθαρίδα: Ανάσταση στον ιστορικό βυζαντινό ναό (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος πιστών με κατάνυξη και ευλάβεια παρακολουθούσαν την τελετή της Αναστάσεως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό Παναγίας Κεράς Ελεούσας στην Κιθαρίδα

Κάθε μέρα αλλά και τα βράδια της Μεγάλης Εβδομάδας τα φώτα άναβαν, στον ιστορικό βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσας στην Κιθαρίδα, που έως σήμερα χρησιμοποιείται ως κοιμητηριακός του χωριού και υπήρξε το καθολικό της ανδρικής μονής της Παναγίας Ελεούσας.

Η Εκκλησία την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, αλλά και το βράδυ της Ανάστασης, γέμισε πιστούς, που με κατάνυξη, ευλάβεια και σεβασμό άκουσαν από το στόμα του ακούραστου ιερέα, πατέρα Νικόλαου Παπαδάκη, τα ιερά Ευαγγέλια. Ο παπά Νικόλας αυτό το διάστημα υπηρετεί δύο ενορίες, την Ενορία του Πετροκεφάλου Ηρακλείου και την Ενορία της Κιθαρίδας, εξαιτίας των λειτουργικών κενών που παρατηρούνται στις Εκκλησίες της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορία της μονής συνέβαλε σημαντικά στην εκκλησιαστική παράδοση, στην εκπαίδευση και στην οικονομική ζωή του τόπου. Πρόκειται επίσης για έναν άκρως εντυπωσιακό ναό που χρησιμοποιείται όπως προαναφέραμε ως κοιμητηριακός του χωριού, ενώ υπήρξε το καθολικό της ανδρικής μονής της Παναγίας Ελεούσας.

Η λειτουργία της μαρτυρείται καθ' όλη την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας ως τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε ερημώθηκε. Σήμερα σώζεται το καθολικό της, λίγα ερειπωμένα κελιά και το ασκεπές σχολείο της, το οποίο λειτουργούσε ως αλληλοδιδακτικό την περίοδο 1841-1866.

Ο ναός αποτελείται από τρία κλίτη αφιερωμένα στον Άγιο Χαράλαμπο, στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Φανούριο, και νάρθηκα τοποθετημένο μπροστά από το ιερό πιθανόν τον 12ο ή 13ο αιώνα. Μια από τις σημαντικότερες επεμβάσεις υπήρξε η ανοικοδόμηση το κεντρικού, ανατολικού και του εγκάρσιου κλίτους τον 15ο αιώνα. Πάνω σε κάθε κλίτος υπάρχει ένας τρούλος και το γεγονός ότι υπάρχει τρούλος πάνω στο ιερό είναι αρκετά σπάνιο. Ο προσανατολισμός των αψίδων, που αντί την ανατολή αντικρίζουν τον βορρά, μάλλον σχετίζεται με κάποιο προϋφιστάμενο κτίσμα.

Εσωτερικά διασώζεται αποσπασματικά τοιχογραφικός διάκοσμος. Το εξωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με κυκλικά πινάκια με ιδιαίτερες ζωγραφιές, κυρίως πουλιών, από τα οποία ξεχωρίζει ένα ισπανικό των αρχών του 15ου αιώνα με την επιγραφή «Ave Maria gratia plena», που αποτελεί την αρχή της πιο διαδεδομένης προσευχής των Λατίνων στην Παναγία.

Σύμφωνα με ιστορημένο ευαγγέλιο της μονής Σινά του 1175, η Κερά Ελεούσα ξανακτίστηκε στη θέση κατεστραμμένων κτιρίων, αλλά η ταύτιση της αναφοράς αυτής με τη μονή Κιθαρίδας είναι παρακινδυνευμένη καθώς στην περιοχή του Χάνδακα υπήρχαν κι άλλες μονές με το ίδιο όνομα. Το 1822 οι μοναχοί σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, η μονή λεηλατήθηκε και κάηκε η πλούσια βιβλιοθήκη , αλλά γρήγορα ανασυγκροτήθηκε. Έκτοτε μάλιστα περιήλθε στη δικαιοδοσία της και η Μονή της Αγίας Ειρήνης στον Κρουσσώνα, αφού κι αυτή είχε καταστραφεί το 1822.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News