Πολιτισμός

Πάσχα 2023 - Μεγάλη Πέμπτη: Live η Ακολουθία των Αγίων Παθών του Ιησού Χριστού από την ΚΡΗΤΗ TV

Παρακολουθήστε ζωντανά την Ακολουθία από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά

Ο τηλεοπτικός σταθμός της ΚΡΗΤΗ TV μας δίνει και φέτος τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τις Ιερές ακολουθίες της Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου, καθώς και του Αγίου Πάσχα.

Έτσι σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου και ώρα 18:30 - σε ζωντανή σύνδεση με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά - μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Στον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης, αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, τα οποία περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Ιησού Χριστού.

Παρακολουθήστε ΕΔΩ την Ακολουθία του Νιπτήρος

Ειδικότερα, σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, προβάλλονται τέσσερα γεγονότα, που υπάγονται στην ιστορική πορεία του Λυτρωτή: Ο Νιπτήρας, ο Μυστικός Δείπνος, η υπερφυής προσευχή και η προδοσία.

Όπως αναφέρει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το πρώτο γεγονός που τιμάται τη Μεγάλη Πέμπτη υπογραμμίζει την ταπεινοφροσύνη, το δεύτερο εγκαινιάζει το μυστήριο της αναμνηστικής και πραγματικής κοινωνίας με τον Σωτήρα, όπως και το μυστήριο της δημιουργουμένης ύλης να μεταβάλλεται σε σώμα και αίμα του Δημιουργού. Τρίτο εορταζόμενο γεγονός είναι η προσευχή του Ιησού στη Γεθσημανή ( Ματθ. κστ ΄ 36-46), που εκφράζει ταυτόχρονα το ηγούμενο πανίσχυρο θείο και το επόμενο αγωνιώδες ανθρώπινο πρόσωπό του. Το τέταρτο είναι η αποχώρηση του Ιούδα από το σύλλογο των αποστολικών λειτουργών της λυτρώσεως της ανθρωπότητος και από το κέντρο της Ιστορίας.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης

Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλ. το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη και η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο, είναι οι τελευταίες «πράξεις» πριν από τη σύλληψή του. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη και στην προδοσία του Ιούδα.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεθσημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια, τη Σταύρωση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια